擺脫台灣字體 真正香港字體 同香港人手寫一樣

226 回覆
571 Like 14 Dislike
字形对比
條友柒撚到
仲要洗版
我三十歲土生土長
小學寫硬筆書法都係寫四點唔同方向
真係靚

但係我裝咗落去後,試下喺microsoft word度用

個程式即刻好似撞咗邪咁

連普通對話框,存檔框隻字都無端端居然冇埋

呢個Po真係越睇越覺得好笑
完全反映到大部分連登既「學術討論」水平

個個都係「我細個點點點」,單憑印象討論,開口埋口就「邊度讀書」人身攻擊

大家一聽到「真正香港人」就出哂水,但所謂「真正」就係自己用開果套,只有自己先係香港人。其他人用開既、唔同年代用開既就全部都錯。

睇黎「真香港人字形」都要分幾個版本,唔係既話各世代既人又會互相攻擊。
熄咗再開返都係咁
唔知點解幾隻字型就搞冧晒

你不如學左點Print Screen先問人
連小畫家都有影響, 唔好意思
照咁睇寫4點方向唔一樣 應該會比人話辱華
我個食字由小學開始都係 “人”> ”丶” > “艮”

第3筆係咪要用翻”一”
我諗係兩個都得掛
個字體有冇 open source ?
我意思係80年代啲印刷字係用舊字體
似係bug10嘅問題多啲
成日有人突然推 d 「香港乜乜乜」出黎眾籌
要人捐錢唔係整野唔係問題,但 d 野冇 source code 都唔知 d 野點跟進
同意 本身想捐 但拉落去見到佢出咗之後係要人比錢買license就不了
我仲記得我當年個老師好特別咁樣佢講明一定要四點唔同方向,如果錯嗰啲同學仔會打交叉
咁咪姐係新細明體

香港人字>上一輩真正受英屬精英教育名校出身既老師,學者
佢哋既字就係字粒同再老啲既學者
而字粒就係細明體

其實都唔係好知你定義既香港字體係乜,基本上係你細個老師點教你咪點寫
喺我心目中香港加油係好香港既字體但佢係毛筆字,又點分
我唔係喎
我見到有另外一個巴打都係同我一樣90年代頭,都係四點不同方向
根本就冇同一過。
我30歲土生土長
四點方向不同。

其實係咪根本冇統一過。
記得字體同埋寫法係咪同一樣嘢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞