擺脫台灣字體 真正香港字體 同香港人手寫一樣

226 回覆
571 Like 14 Dislike
https://www.facebook.com/cantonese.tasks/posts/127994539360730

作者:廣東話任務列表

【我只係想幫阿仔印張練字帖,點解隻隻電腦字體都同手寫唔同樣?】

幼稚園派俾小朋友嘅詞語表,啲寫法總係古古怪怪嘅。「雨」字四點要向唔同方向,「户」口個「户」第一劃應該係「丶」,但係有時又打咗做「丿」。呢個問題都好多年,係同電腦字型有關嘅。

只要你屋企部機係用台灣字型,啲寫法就同日常正常寫法唔同。〖圖一〗用六隻字Mac機字型,你睇下,你用邊一款都總會有啲事。有時你打香港嘅字(好似衞生個衞)仲要缺咗字添。用 Windows 嘅朋友,新細明體、標楷體都係隻隻字體都有啲唔同。下面咁多隻字體,得楷書係真正貼近手寫字。但係抄寫嚟講,初學寫字都冇乜幾何會用毛筆啦,基本上都係硬筆,用明體、用楷體,都唔啱硬筆書法。如果我想整返啲硬筆嘅字帖俾小朋友温書,要點?將就下囉,簡體字就有,你用唔用?定係要用娃娃體?

所以我好想有〖圖2〗呢種手寫體嘅練字帖同埋電腦字型。起碼係第一,個筆劃可以跟返香港主流習慣(而唔係台灣標準、中國大陸標準,亦都唔會跟足教育局嗰個字表);第二,個字型係似硬筆書法,唔好係美術字,等學生可以掌握返個筆順。

而家 cjkFonts 搞緊呢個眾籌,得返幾日時間,想大家幫手。

https://www.cjkfonts.io/campaign/futurefont

整中文字體係苦差嚟,冇乜人肯做。大家有錢出錢有力出力。希望下年今日,中文科、常識科嘅老師唔使再苦惱字體問題,家長温書嗰陣有隻工整嘅手寫字體可以用。

有啲學校仲話正常字體錯
要跟電腦字ON99
認真野要推
上個期我用早鳥價支持佢地,當然佢地第一水係$560,我唔夠早所以無參加
Apple 出咗隻字體有香港版,叫蘋方-香港
除左個名,邊忽香港
「雨」字四點要向唔同方向,「户」口個「户」第一劃應該係「丶」
「雨」字四點要向唔同方向
巴打你邊度讀書架?
你問#1個媽媽邊度讀書
我只知你筆順都唔識
乜鳩
呢句嘢個媽媽講
呢d字體係咪裝左 但Adobe都會認唔到?

有試裝其他字 但Adobe出唔到
我細細個都係咁學啵 🥲
你識唔識寫字?
推推
雨體食讀都唔香港wor

雨應該係四點都向右下
體個骨字細個寫開T骨
食字人下面係點唔係橫,下面果忽係痴埋
讀字入面果個唔係四字係目字打橫

呢隻已經係台灣騎劫版香港字體,憑咩叫自己香港字體
ON9
以前呢D野老師都唔撚會理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞