有冇人收到電話講普通話,叫得出你個名

284 回覆
369 Like 21 Dislike

我老母收到好多
有,尋日下午一點左右
個男人講普通話,叫到我個姓
我用廣東話答佢,
佢話係中國銀行⋯我就cut撚左佢線
冇支銀户口洗撚聽落去
聽到普通話我都應該已經收咗線
完全唔知點解你會聽佢講嘢多過3秒
你真得閒
我收線果下心諗俾佢爆中咗我個名之後乜都冇講
咁我咪即係默認左? 仆街啦
但後尾諗返我又冇俾佢呃到啲咩就算
你肯定冇裝小鴨
裝左之後一個垃圾電話都冇
以為部電話壞左添
你就好,我d英文都廢,所以就叫佢哋用廣東話算,試過一次佢答我話你唔識聽?我哋無廣東話人之類,跟住我就答佢呢度香港,你打俾個香港人你唔識講廣東話?跟住佢收咗先
就係你依d心態
之後比人用唔同理由嚇到你比錢了事
點解一直有咁多電話騙案多得樓豬唔少
今時今日流出全名同電話有幾奇
我只係太有禮貌
平時都會on99聽完cold call sales 講完嘢
我先講無需要cut 線
之前收過,話自己係支那移動,講係北京唔知邊撚到開咗個電話比人盗用講得出我名,身份證no ,要我報公安局,幫我轉埋線,個時都覺得好撚怪,上網google個電話no知記係老千電話,即時收線。之後係咁打來,最撚怪有晒私人資料,令到好易相信
佢都係聽完我講的唔識普通話就收左線
而家小熊來電比錢,可以block撚晒
聽到你咁屌返佢轉頭好爽
加上依加要堂食寫紙
有心既人擺一張落去揸五張出黎有幾難
睇中食黃店既人心態上都怕犯國安法
唔夠膽報狗,騙案就係咁黎
又唔係我一個第一時間有驚嘅感覺
我開左個post就係想大家警覺
唔駛太驚
睇完大家啲回覆我都心安左
大約係屌我老母啲兄弟麻鳩煩呀
野埋啲麻煩返黎呀
但好多野冰封三尺啦
講得出你個名你都驚成咁
所以大陸人中電騙其實好正常
因為連佢銀行balance都講得出
我第一下都有諗過係咪呢啲紙俾人盜用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞