有冇人收到電話講普通話,叫得出你個名

284 回覆
369 Like 21 Dislike
勁驚! 好彩我扮唔識普通話就收左線
唔識普通話,連遇騙案既機會都低啲
定力唔夠既盡早cut線
名、地址、屋企成員、証件相甚至你既相都俾到你
唔係你估電話騙案點解會咁多人中招
中國已脫貧
唔駛做收數佬工作
所以我都係扮唔識普通話收線
收到真人聲音話係中聯辦打來 講得出個姓

講得出姓仲要真人聲音 婦孺老人家收到 好易奶野 睇實自己屋企人
經過選舉名冊 laptop 單嘢過後
已經當個人聯絡喺公海
早幾日都收到電話係中聯辦打嚟
仲叫全朵
然後又想confirm係咪我用個電話號碼定乜
嚇到我即cut線
同定陷家brief定 收到乜鳩電話都當係電騙先
見到+852 一律唔聽
有app可以扮香港電話號碼打出
但真香港電話號碼唔會有+852係前面
淨係講最近嘅Facebook data breach都已經包晒名同電話
外國大公司都頻頻中data breach
香港/中國嘅政府機構/公司 更加唔出奇
再加上無論八達通定電話公司等 都成鳩日賣個人資料
大家真係要警惕下 呃錢事小
一件用你個人資料去犯罪就仆街
用我啲資料去犯法呢個真係我最驚嘅嘢
從來冇用過真名上FB
最多咪知道我個電話
你當無gps/訊號塔定位咩
成日同一個位置兩部機,要check有幾難
支app最叻做監控
facebook都leak晒啦
邊有人fb用中文名
你個名俾人叫得出有咩問題?學校有曬資料啦,你老師係叫編號?5A班2號答問題
我幾年前試過
佢叫得出我乳名,超撚癲
把聲又勁似我舅父
內容大概係
大陸佬:喂, XXX(我乳名)
我:邊位?
大:舅父呀,我過兩日嚟香港玩。你過嚟接我得唔得?
我:哦~是但啦,你到左深圳就打比我啦

第二日
大陸佬:XXX,救我呀,我尋晚做錯事,依家比公安塔左。你有冇錢上黎幫幫手?
我:屌你老母,關我撚事閪就你屌,錢就我比?
(實質唔記得,但大約都係咁嘅意思
大陸佬:幫下我啦,我唔想比你舅母知,兩三千匯上黎佢地放人架喇。
我:on79
之後就收左線。後尾佢打左二三十個電話黎我都無聽到
結果我收工返去問我老母,原來我舅父去左越南唔係大陸,但電話號碼係+86開頭。
睇返新聞原來果期好多依啲騙案
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞