歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (78) 光武真係好樣衰

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
講真我到而家都唔識用
買咗冇乜掂過

淨係知道要油厚啲
PGU 349.99 gbp
MG Wing Ka 57.99 gbp
而家英鎊接近11 算…
其實自己喺hobbylink jp都唔差得多
milton keynes都算近Luton

不過av油真係唔可以用"滲"黎形容panel line上色
因為好難好似其他滲線工具咁點一下然後自己行哂成條刻線
但我冇買過thinner助流劑緩乾,所以又好似唔可以作準.
唯有將教學寫做最平買最少野就可以刻線上色
等你整合啦巴打
新手想問下有冇乜油可以係D鍍電件上面補色??(水性油夠唔夠遮蓋力?)
定真係要洗走層電鍍先得?

電鍍件如上光油COATING會唔會防氧化耐D?
如果想加膠板做detail 有冇話要用邊支膠水?
我而家得支綠蓋
1)好多油都可以係電鍍件上面補色
市面最靚最易用既應該係電鍍筆molotow,水性油既金屬色係夠遮蓋力既,不過佢係效果好差最唔似電鍍效果
另外個問題係你買返黎模型上面既色同補上去既色一定會有色差
http://pic13.qiyeku.com/qiyeku_pic/2014/7/18/yxjs/product/product_pic/image/2015_04_16/20150416052758065.jpg
(殘體慎入)
中間果行普通人全部都叫電鍍金,但你買一枝返去未必配到色,要有d心理準備
2)上光油理論上會防氧化,但係問題係電鍍本身就有coating,再上野上去一定唔會keep到本身咁閃令令反光既效果,自己可以搵框試下先落手做
照用就得
我一般都係用AA膠, TAMIYA白蓋綠蓋或者GSI藍蓋
有冇巴深水埗區見過mg strike gundam
手油點樣先可以唔出界同埋無筆痕
想係油性油上面上色
我想要佢個座枱公仔
https://www.youtube.com/watch?v=IBhWP6MhkeQ
可以參考pm store ge 呢條片

https://www.youtube.com/watch?v=BHlpN5WPCd0
另外仲有呢條係我以前睇既片
1)ヘアスタイルパーツ(オレンジ/パープル)×各1セット
2)トルソー×1セット
3)未塗装フェイスパーツ×1
其實又唔算太貴
有睇過,好耐之前講過第2條片條友d指甲好撚柒長
另外pm條片果隻game color未用過,
加上佢可能為拍片用實色/遮蔽力勁dd既金屬色,同其他色有可能有分別所以我都係自己試下
一陣去買枝thinner試下先
指甲條友我初初以為係落地bra 黎
我諗住幫D補BB戰士補下色咋例如係D 金色電鍍件補下藍色OR綠色咁

係咪水性油就咁沾小小水開釋就得? 出界都係用番棉花棒沾D水抹番走? (正常應該等佢乾哂先抹定出界果一下就即刻抹走
簡單d 講, av 油滲線有兩個方法
1. 傳統咁, 開到好稀之後用毛細管作用滲落去 (但條坑要夠銳利), 之後用濕綿花棒抹走多餘顏料
2. 無咁稀, 成條線油一次, 隨即用紙巾摔走, 但就好難摔得乾淨 (可以自欺欺人話係燶邊)

但係AV 油既最大既優勢係
1. 咩色都有, 唔使自己溝黎溝去
2. 一定唔會臨天光瀨尿, 即係唔會臨尾先玩爆膠
有時我會用水搽咗一次條坑先
Flow improver 同thinner 唔幫到幾多
Wash 本來已經水咁稀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞