歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (78) 光武真係好樣衰

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
其實講咗咁多我係想借講自己心路歷程想表達自己砌模型嘅目的同態度
就係我自己模型本身唔係愛嚟俾人睇/乜乜物物
而係好似啲人寫日記/影相咁
係種將嗰段時間最主要嗰份思緒紀錄落嚟嘅行為嚟
即係, 我鍾意高達嘅時候, 高達劇情內容對我思緒有影響, 霸佔咗我腦海嘅幻想
咁我就會想砌隻高達, 喺砌嘅過程諗點樣加工係令自己對高達嘅思緒慢慢沈澱
件成品未必係好睇或者好關本身想像嘅事
而係完成咗之後, 我自己望返佢會pop up返當初嘅思緒, 當時嘅感受
因為經過長時間嘅思緒沈澱其實係深刻嘅, 但未必無時無刻都會keep到
不過望返就會發現, 當初有過一個咁樣嘅自己咁
我唔知咁樣算唔算過份美化成件事啦, 但對於我自己嚟講
人生起伏咁多, 總需要搵到啱自己嘅方法去抒發
人生哲學
估唔到最後係高達
反而我最早接觸既係高達
仲要係z高達
之後就同高達結下不解之緣
估唔到同光武結下不解之緣的轉捩點竟然會係咁
大佬你岩做藝術家,
可以將情感放落去做場景上面
我純粹係見啲女幾靚先砌模型
HGAC雙龍捨得有聲氣未
極其量都只可以話係有藝術家嗰份自我中心啫
真係藝術家嗰啲...唔識形容, 係要自震撼到自己再震撼到其他人先得
我以前都有行過下藝術館同好多古建築
維梅爾, 戈雅同嗰個時期啲畫真係痴撚線...
古羅馬城, 新天鵝堡同埋高第嗰座聖家堂之類你一行埋去就震懾到
我其中一個遺憾係去梵諦岡嗰陣冇得親眼睇下米高安哲奴嘅聖殤
屌佢復活節搵塊布遮撚咗個雕塑佢喎cmg
係好無聊同random架成件事
但靈感、緣份同好奇心永遠就係咁突如其來
9up下先我呢排成日睇rust valley brother
個主角翻新老爺車,成日乜撚野都要原裝,
固執到爆又成日不計成本但整出黎好好睇好有味道,
坐上去開車就感覺返到去美國果個年代,
中產因為開車周圍玩而感覺到咩係自由咁,
呢d還原後開心既感覺係睇片都隱約感覺到既.

就好似撚膠咁,
基本上你做件野出黎投放左d心意落去,
睇果個人可以感受到你個心意,
就算係少少既片段都好,已經成功左.
唔駛講到咁高級,咩藝術殿堂先係藝術家
套老爺車大翻新係幾正
正正因為個腦細唔計錢同好熱愛車先會有依種感覺
藝術呢家野都係為感動人震撼人而存在
而最簡單既藝術就係做自己同堅持落去
至於有冇人比你感動到/震撼到又另一回事
但至少對自己黎講自己都係一個藝術家先
洗錢洗得心熄就真係好夠
就著就著好易囉囉孿
磨完件返黎d 留言水蛇春咁長既喂?
not now, not today

咩黎?
1秒變高手

睇下幫唔幫到你
Mg 買自由2.0 定 00r
2揀1
昅昅先,多謝
邊部有愛咪買邊部
2部都想買
但有部00q
雖然老套,但真係每個唔同要求效果都有唔同做法。,甚至個人喜好/風格都有影響。建議巴打按最基本,底灰、原裝開油水用下先,發覺唔係你想要既再按實際情況問,咁其他巴打會易啲幫到你。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞