歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (78) 光武真係好樣衰

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
就算冇炒都可以成塊起出黎
好似滲線咁
岩岩試左幾野
薄油既乾完先上第2層係硬到hihi
用尖野先刮得甩
如果厚一層
漆膜好似會特別軟d(應該話有彈性,伸展度多d
同唔夠時間乾一樣
但係一起就係成塊起
有d 諗法,等我試下先

我做唔到成塊甩出黎,有冇人教下我?
太希
落少d水
同埋睇你擦完個樣個面應該唔夠滑
打層光油會易d
雖然唔知你想做咩
係,睇黎可以有結論
我實驗緊點會易甩d

橙色果塊係我岩岩將av油蓋分顏色果點刮落黎,一下完整成塊起左
油碟入面係乾既稀顏色
刮一下只有尖既部份甩冇成塊起
試緊av 油既顏料蓄凝現象
唔太識,一路search 緊資料一邊是但搵d件試
個樣似太厚表面乾左但係下面未乾
但係滲線開太希隻顏色會好淺
好似之前隻海妖用熒光粉紅滲會滲到想死

諗到樣野 可以咁樣成塊起出黎當遮蓋液用得唔得
你唔好話
真係有出成支av油咁既遮蓋液
如果用AV油係咪冇呢個問題
仲哀
我都好耐冇入嚟
嗰陣時又係見到發生咗件咁嘅事
都覺得嗰位巴打好無辜
見到佢都搞鳩到我個撚頭
油泥: Chavant NSP
Polymer clay: Super sculpey medium blend 又稱美國土
新野: Monster clay/bee clay

呢啲全部香港都唔常見
想學可以買書+video tutorial
Sculptor 01 02 03 04 非常好
Stan Winston School
你焗完就會Cure咗
驚有fume 排岀
所以都係要買個坐枱式嘅細焗爐仔dedicated
啲荷里活雕塑師嘅做法
係會用批牆抆灰嗰個手刀先將舊泥磚切到薄薄一塊塊
然後放入個金屬器皿
再放入去焗爐一路heat住佢
唔夠用嘅時候先拎出嚟

因為你sculpture 係要做Blocking先
唔少專業人士都係建議初學者盡量要講求速度而迫令自己唔好拘泥喺細節上面
所以warm泥—>達至做到快速build up好緊要 (in my opinion lah ha)
又或者簡單咁講
你玩緊舊嚟都想隨心所欲猜你鍾意嘅形狀
就嚟硬骨骨做唔到嘢
而變水係另外一個smoothing嘅做法
但mostly 係接合/finishing surface/detailing 先會用到
如果你屋企有整意粉機
你可以將啲泥塞入去就treat咗
亦都可以混唔同軟硬度嘅泥
不過都係麻煩㗎啦
Chavant NSP 啦Standard
但sculpey 有個好處係相對冇咁痴工具
所以我自己麻麻哋oil clay

講真最基本嘅嘢你都要買齊㗎啦
冇得點慳錢
你慳咗錢盞自己學唔到嘢
同埋呢個興趣已經唔算大支出 係最開頭嗰筆要洗多少少

Search 英文啦
中文資訊好有限
稀釋左嘅油附着力會高好多

AV wash 我都未試過可以喺條色碟度成塊掹到出嚟
一般AV油就大部份都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞