歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (78) 光武真係好樣衰

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
上一個post:
歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (77) 砌模型砌到做埋老闆
https://lih.kg/2506552
無論新手老手,呢個google site都包含左好多有用既資訊

https://sites.google.com/view/lihkg-model

呢度不論係新手老手, 都一樣咁歡迎
絕對唔係小圈子
乜模型種類都無任歡迎
有模型問題一定會有神通廣大既巴打幫到你

問問題果陣,最好貼埋相,咁樣巴打們會易d 了解你個問題

巴打們貼作品時,
請注明牌子、比例及模型名稱

如果轉貼,貼埋條link就正哂喇

1001 請開新post
用琺瑯油刷完金邊,可唔可以噴油性消光
我係會照噴
「當年幾歲同家姐睇過tvb版
仲覺得光武好樣衰」

有人唱衰光武
TVB有播過
唔會溶咩
我自己就未試過有大意外
我剩係知有線AXN播過好多次
消光又唔會濕噴
邊怕起底
其實果廿幾集TV幾高汁
我自己幾滿意,仲儲左套美版Blu-ray
隨著人生起伏同個人感悟
自然有唔同嘅口味同執著
當年好細好個嗰陣係喺新年嗰陣返鄉下拜年冇嘢做
我喺到扭計話要睇卡通片
我家姐同我堂家姐就夾咗我走去睇TVB播嘅櫻花大戰(片長我估計係OVA 嚟)
我諗你都估到, 細蚊仔睇著成兜女仔喺到5gjm9
跟著我又係話
「我唔要睇美少女戰士喺到揸埋啲肉酸機械人啊」
講咗啲類似咁上下嘅嘢啦, 但從此光武嘅印象就留咗喺我心目中
係件好撚on9 嘅事嚟
我諗當初係我堂家姐嘅主意嚟, 佢係啲…當年仲會俾老一輩話咩師從扶桑, 我大個讀書先知即係佢日本讀書返嚟
同埋點解講美少女戰士係因為我家姐係鍾意sailor moon fans, 差在未喺我面前變身
我接受唔到活動寫真我ok, 廿幾集版我覺得啲人物個性改到九唔搭八
好多時喺到阻著地球轉
光武真係好樣衰
不過佢有佢吸引既地方既
不知幾型棍
細個叫光武鐵桶人
佢係我心目中,同metal slug入面既坦克車一樣
好樣衰唔真實又唔型
但又好吸引
堇扭計扭足廿五集
我鐘意佢啲文戲好扎實,成個表達方法有深度左好多
比如大神比人揀做隊長,同埋幫愛麗絲慶生果幾個段落就好撚屈機
不過打鬥真係好低成本下最流暢竟然係米田同boss格劍果幕

呢個先係鐵桶人囉
MetalSlug敵方啲坦克正啲
定位又的確唔係「有型」,我自己覺得應該係一種工業風、類真實重型器械既感覺

唔係會四圍射導彈激光既「型棍」
係果種郁下都要噴蒸汽散熱既感覺好撚紮實
屌講完都覺得好麻甩
細個睇呀哥打機覺得勁似
係對眼打直同打橫分別
個post 成陣藥油味
年輕屎忽都係食個飯走先
我都有印象

但我真係估唔到福巴咁細個
小鮮肉老屎忽
明明你重啲藥油味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞