林家謙vs 陳柏宇 vs 羅力威 vs 方大同vs 側田 vs 周柏豪 vs 馮允謙 香港頂尖唱作歌手排名

374 回覆
25 Like 185 Dislike
我識 佢啲舊歌真係好正
仲有病況 悲劇人物
前期又作曲又填詞 而家都好少作 填詞更加唔洗講
希望張生睇到 下隻碟作多啲填多啲
環球比返啲歌我軒啦 唔好死霸爛霸
我估軒好多貨 爭在拎唔拎得返 同公司buy唔buy
個人愚見 感覺上英皇商業啲 好多首都k歌feel
其實我都覺 佢而家嘅歌好似冇左喺環球嘅感覺
不過喺英皇都好嘅 起碼佢一入嚟間公司就開始捧佢
已經好似再無春秋 不吐不快呢類型嘅歌
最新隻碟派台隻俏郎君 都係大路歌
sweet escape 好係佢以前啲rnb style
不過香港好似真係唔多人識欣賞咁
無可否認 英皇宣傳係多同真係令到張敬軒多咗人識
睇得出老闆算係好錫佢 比好多資源佢做碟
唔好逼佢奶共呀
其實私心好想佢搵返林夕填詞
一嚟又可以支持黃嘅填詞人
二嚟林夕嘅詞真係好正
唉 佢今年係咁傳承 又同新人合作
係咪想鋪定路退休
可能佢真係欣賞新人呢
你咁講我有少少驚
唔好烏鴉口呀
諗起都想喊
唔鐘意蛋,但更憎環球
階段唔同咗想法唔同,做歌就會唔同,似返以前啲歌又有人話悶無變化呀咁
最近兩隻大碟幾好呀,唔覺好多k歌,同幾多新嘢聽 (但咁多年我最鐘意係笑忘書隻碟)
作為fans 真係唔想佢咁快退
但而家已經聽到唔少人嫌佢老 雖然樣唔似
俏郎君同e先生 差唔多時間上youtube
但後者一嚟就勁多views
或者唔用k歌 係大路歌
空手而來 俏郎君
不過我認同si tbd 呢兩隻碟其實做得唔錯
si 拎唔到至尊唱片真係好可惜
我諗其中一個原因係俏郎君個mv拍得差

不過其實兩首都係k歌,無咩特別,我兩首都唔算好鐘意
俏郎君算K歌咩好難唱
https://youtu.be/BUQ0ga_thCA

方大同 特別的人
同意,hin仔有能力創作自己歌,蛋公司好心比機會發揮下
啲樂評係咁寫。。。
其實俏郎君好聽又耐聽,但新碟我鐘意sweet escape無城有愛多啲
同埋佢好似大部分歌都好難唱
佢果陣偷播我已經狂聽
新碟我都鐘意呢兩首 同好
重頭開始都好鍾意
同埋幾隻翻唱人哋都好正
不過你啱 佢大部分歌都好難唱
唔識咪唔識囉
唔識都唔洗大大聲話比人地聽你係無知
咁樣只會顯得你係戇鳩仔
姜濤我就識靠靚仔果個ma
我真係唔識姜陶喎 好名㗎
Supper moment 創作亦不錯,雖然sunny爛聲
依家地底泥
冇家駒?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞