林家謙vs 陳柏宇 vs 羅力威 vs 方大同vs 側田 vs 周柏豪 vs 馮允謙 香港頂尖唱作歌手排名

374 回覆
25 Like 185 Dislike
周柏豪都唔算唱作?
剩係天窗,我的宣言,傳聞,無力挽回呢幾首既傳唱度都夠資格擺喺度
冇林子祥
此post已完
仲有一首mk最愛到此為止
反而陳柏宇特登走去google佢作過咩歌,冷門到一首都冇聽過
柏豪 有乜歌
唔冷門
本能寺 無限大 航拍 Baby Don't Cry 讓子彈飛
呢啲正野黎
只排左近代,可排埋舊
連燈仔最支持903話佢創作勁,所以列入
但我唔 buy 佢
Alan po band友唔計
香港創作人
創作排名:
黃凱芹方大同>林子祥>側田>馮允謙 /羅力威 /林家謙/陳柏宇 > >林奕康>周柏豪

唱功排名:
林子祥>黃凱芹側田> 方大同/羅力威>陳柏宇馮允謙 林家謙>周柏豪
而且佢被認為經常抄歌,無從判斷水平
其實馮允謙好撚勁
作比較排埋台灣,強國

排愈前唱功同創作愈好

強國:汪峰 崔健 李健 (梁博 or華晨宇) 李榮浩

台灣 :羅大祐 張雨生 陶喆周杰倫盧廣仲
林宥嘉( 韋禮安 周興哲 )
台灣有周興哲冇王力宏林俊傑?陳信宏吳青峰呢?女又計唔計?陳綺貞蔡健雅徐佳瑩?
林家謙衰撚過鳩拍蠔啦
Jj from 新加坡
台灣 :羅大祐 張雨生 陶喆周杰倫 王力宏盧廣仲 林宥嘉 吳青峰( 韋禮安 周興哲 )
張敬軒>all
點解冇張敬軒 軒叔
周杰倫唔係排/並列第一已經冇嘢好討論
其他唱作歌手最多都係嗰個時代好勁既唱作人,但周杰倫係直接創造左一個屬於佢既時代出黎
羅大佑的《亞細亞的孤兒》以及八十年代一些歌曲,突出對台灣命運的擔憂,以及《東方之珠》等歌曲,都是一個時代的聲音 可以稱為文化符號,因為他的歌曲中有一個時代的印記和反思

但周杰倫並不是文化符號,你可以說他是天皇巨星,音樂奇才等等,他在作曲的造詣當然是開創性和無與倫比的。但由於純粹的節奏性的曲是無法創造新的意象(所以作詞人可以成為文學詩人,但作曲不行),作曲給人至高的美感和享受,但和現實無關,而且也依賴方文山為他填詞,周杰倫填詞水平一般
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞