林家謙vs 陳柏宇 vs 羅力威 vs 方大同vs 側田 vs 周柏豪 vs 馮允謙 香港頂尖唱作歌手排名

374 回覆
25 Like 185 Dislike
吳林峰、洪嘉豪、陳卓賢有咩作品?
冇陳奕迅?當沙龍,可一可再,反高潮呢幾首神曲流??
香港人鍾意「焫焫焫焫焫焫著~情愛似燃油炸藥~」
得閒先作一首嘅哩度唔計掛
你個list 冇mirror 成員 大把痴線鏡粉會負評你
陳柏宇d 圍爐歌都計啦
創作咩作品勁?
Please tell me
https://youtu.be/4j1msAHXdcM

嫁給我 羅力威
周柏豪就收皮啦屌
佢個首咩男人背後 第一句既副歌完全係抄周姐撚作比時間管理大師既自我催眠
旋律 節奏完全一鳩樣
佢作比連公廁首到此為止既副歌又有抄周姐撚首擱淺
佢識撚作歌咩死mk一件抄歌佢就最撚叻
有d人係咁 唔鐘意佢唱腔就踩埋佢作曲能力
事實上佢地聽其他歌手既經典金曲 都大把係周姐撚作
淘汰 親愛的那不是愛情 小小 我愛的人 犯賤 祝我生日快樂 戰爭 倒帶 布拉格廣場 騎士精神 連名帶姓 安靜了 熱帶雨林 ......
好多都經典黎
金曲獎同佢咁撚唔岩key佢都入圍七次最佳作曲平均每兩隻碟就有一隻碟入圍最佳作曲
周杰倫2000-2010 係華語第一真係無咩好討論
中下遊求其搵首藍色風暴, 完美主義都屌打大部份歌手
00-10周杰倫真係作品人氣影響力地位成就獎項都係華語無爭議No.1,全方位無死角六邊形戰士黎
而家啲人成日話某某某人先出道2-3年,以後大把前途,但當初有個叫周杰倫既新人出道第一年就金曲獎贏王菲攞最佳專輯,第二年破曬紀錄入圍10項攞5項橫掃金曲獎
藍色風暴其實好屈
其實依家影響力都仲係no1...
你睇下年年apple music spotify youtube大中華區 乃至東南亞啲數字就知
就算係影響力相對冇咁大既香港 都基本上係top2 top3冇走
Youtube冇記錯係第一tim
依家雖然回塘 但全盛期太屈所以老本都有排食
藍色風暴相對霍元甲的確冇咁易入口,識欣賞會覺得神曲,唔識欣賞就會覺得好嘈好難聽
ok
https://youtu.be/Oq95quBqw1I

https://youtu.be/MjvnPgC0xgs
明明on仔都好正 兩年前攞完叱咤唱作人金獎但好似冇人知咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞