林家謙vs 陳柏宇 vs 羅力威 vs 方大同vs 側田 vs 周柏豪 vs 馮允謙 香港頂尖唱作歌手排名

374 回覆
25 Like 185 Dislike
周國賢仲早過方大同又係呢個年代? 你好心收下皮啦p牌仔 夠20歲未呀
其實真係要數仲有周華健王傑齊秦童安格嗰啲,不過我驚樓主冇聽過
你話近代啲既,tank?吳克群?黃立行?根本嗰個年代既台灣歌手阿豬阿狗都識寫歌,唔同香港
jay fung
收皮啦,我聽周國賢嗰陣你都未出世 又話年代乜乜柒柒,無句駁到又懶係有論點咁,屌你中學未畢業就問下先生點寫句子先啦
周華健王傑齊秦童安格,樓主知嘅,但未肯定排咩位
周國賢d live好廢直頭走哂音,我知有依個人的
唱作歌手冇張敬軒?
https://youtu.be/BF687crQHgM

Jason Chan x 林奕康
姜都無,好打極有限
who is he?
台灣創作歌手太多勁人,好難排
Singer songwriter除咗兩樣分開要勁 仲要作完真係carry到自己首歌

例如方大同、at17、達明一派、王宛之等等

其次係分開勁 側田、馮允謙等等

唱 > 作 軒叔、陳柏宇、鄭中基等等

作 > 唱 周杰倫、林家謙、張繼聰等等
唱=作:林俊傑
強國無爭議,
汪峰number 1, 被稱為rock 創作 no 1
藍奕邦你都無 好難服人呢
鄭中基呢?
二打六 la, 依個,聲差創作差
當年做 903打手鬧阿 Gem, 人地上埋nasa美國人都識,依條友只係靠 903
陳柏宇 作>唱
近期例子903頒獎禮live失準了,創作幾好
真心咩,真係會有人當陳伯係唱作歌手?
佢最出名嗰幾首都唔係自己作
汪峰流行係好成功,但係計搖滾一定係崔健同竇唯
林家謙 唱=作
近排睇好多評論都認同佢唱功係完美
崔健同竇唯 因為各種原因中期已經收左檔
汪峰依家仲係一線
汪峰係音樂學院同樂團小提琴手出身,rock成名,唱曲風格多變,作詞文采極佳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞