屌你老母 乜撚嘢係「扑街」呀

270 回覆
3430 Like 31 Dislike
扑野聽過...扑街咁大條...要好大支先扑到....
好似撲街真係咁叫(書面語定咩我唔知)以前冇仆街,仲要唔係粗口黎

利申:以前中文miss教
其實你地係咪真係太年青。。。
「扑街」其實係舊登年代發明既,本身個個都係打仆街,有條友無啦啦打錯變「扑街」,然後係之後既好長一段時間入面個個都打「扑街」,覺得好有創意好有趣咁。所以嚴格黎講「扑街」唔係蝗語係港語。
蝗語個仆街之前巴打有講,係撲街,都係讀音一樣,好似廣蝗語裡面ga等同「嘎」一樣。
有,僕人,只不過佢哋唔用,
好撚柒呀你
咪傻喇,人哋又唔睇港獨論壇,再者粵語文化同大陸文化真係幾大差別,唔會因為模仿幾隻字就睇唔出。
大陸人典型用字(以下內容可能引致不適,敬請留意):
系咪噶?
傻嗨
丢你老母
我无野
我宜家
距地
甘咪得咯
以前專登用錯字來玩膠 但依家係有人「仆」「扑」不分依家唔指正唔通將來真係被取締果陣先出聲?

例如有人講 法國越來越多人打錯字
來緊去秦國旅行

你係明知條友玩膠

但我唔覺依家啲人講「扑街」係玩膠

扑街呢個所謂「港語」係源於打錯字
但到鄰國就係源於將「撲」字殘體化做「扑」

咁你話最後會係邊個取締邊個
喺街扑野,遠睇咪好似扑緊條街咁囉
扑你個街,真係唔識架喎你
垃圾支那狗快撚啲死
我都係諗起呢個
其實不無道理
仆街 個人嘅姿勢係向下趴落地
好似屌地下咁 即係扑嘢
所以斯文啲咁叫-扑街
召喚林海峰
笑死
Ant man vs spider man
個噶字真係好傳神
系米噶?
噶噶噶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞