屌你老母 乜撚嘢係「扑街」呀

270 回覆
3430 Like 31 Dislike
我set 左繁體,佢仲同我括住台灣
屌咩
仲有好多,周字會變週
以前打信長成日有人打宮本做官本
只可以講 太多人輕視中文教育制度好大問題

你去中學叫人讀好啲中文 班細第一句就問:學來有咩用?

你又真係答唔到 講語文 中文5**不及英文5**

一啲學生讀英中,上到大學又全英,學好中文有乜用?

然後以前DSE中文科又鍾意玩死班學生,閱讀理解玩語感 題目深到作者都唔識
考咁多年仲係捉唔到路 除咗綜合都冇得操

一直唔提倡學好中文,考試幾乎次次考臨場發揮咁,唔浸翻3 4年語感根本冇可能高分,但中學生個個操英文 操選修都唔夠時間果陣,仲點同你浸個語感出來

結果就導致考生嫌長氣 教師嫌多餘 大學唔重視 工作唔需要 不斷惡性循環

依家中文科又改制,我睇香港日後係咪個個講英文
扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑朴扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑扑
仲有買單
戇𨶙鳩
有幾趣 請比趣
忍唔住
你咪又係用啲支那term
五十步笑百步
笑撚到我
返去炒股啦

好笑
人哋叫你返去做經理啫冇人身攻擊
支麻人:扑乜嘢扑呀,豆腐扑就有
正解

仆街原本係黑社會用詞,意指黑幫係街打交/仇殺,D弟子俾人打死/打到重傷訓左係街,就叫仆街,後來先俾人引申左去唔同範疇
噉點打「聽」日
啊~呼佳
又鼻塞 好討厭呀
大陸閪或者民盲先會錯
乜撚嘢事
如果你係求正字,呢條問題可以話無解,因為太多典故,無從考究。

第一個典故係「翼日者,明日也。」

當時讀「翼」做「聽」音,古代發音唔係真係同廣東話咁似,古人讀得快起來就轉咗做「聽」

而個翼字演變成「昱」再演變成「翌」

我到比較相信呢個只係「翌日」嘅典故

另一個係「停日」,字面意思,停一日=下一日=明日

又有一個典故係指以前啲人會叫「明日」做「天光日/天明日」,前面兩個字講得快結果就合音變成「聽日」
情況似我地講「可唔可以」講得快就變成「可摸以」

一般來講我都係講「聽日」
請融入佢老母個大灣區OK?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞