中聯辦疫苗騙案

359 回覆
1056 Like 12 Dislike
是咁的
頭先12點幾返返下工 收到
+852 2593 8357 呢個電話
一接通個人講普通話既
講曬我 電話號碼 全名 身分證尾3個字+ 括號字

咁以下就係我地既對話
中聯辦

: 近日我們收到中聯辦辦事處的公文通知,發現你在北京市朝陽區中國移動辦左張電話卡,發送左大量販賣假疫苗的騷擾短訊 想要詢問你對此事知情嗎

: 我無辦法確認你身分 你點證明你係中聯辦

: 我的名字是洪剛 (唔知乜撚洪的洪,唔知乜撚剛的剛),是中聯辦警務部這邊的專員,工號708513,你可以去查證

: 我可以點處理呢件事呢

: 你用紙筆抄底以下公文既資料先, 公文號:090238 , 而家中聯辦警務部發現你係2021年2月24號, 係北京朝陽區中移動營業廳,申請左13511095438呢個電話號碼, 而呢個電話涉嫌向香港居民發送大量販賣虛假疫苗訊息 咁請問你點解要發送呢啲訊息呢

: 我唔知啊 我都無申請過 你可以去查下我有無出境紀錄咪知我有無申請

: 咁我地懷疑可能你之前申請其他嘢既時候資料被洩漏左出去 你需要致電朝陽區警察局釐清返呢件事 如果唔係會有法律責任

我點樣確認到你既身分 你搵個識講廣東話既同事黎幫我啦

: 那我會將關於你此事既公文發送到灣仔警署, 一陣係兩個鐘內會有灣仔警局既警員聯絡你

。。。

20分鐘後 : 自稱香港警員

: 請問係咪XXX 先生?

係啊

: 我係PC46383 文國輝, 職位係 Senior Police 唔知乜鳩 ,啱啱收到中聯辦警務部既一份公文 話你 Bla Bla Bla (上面條大陸佬講過既嘢), 而家想問下你點解要發送呢啲虛假訊息

: 下 我唔知架 咁我而家可以點做

: 首先你而家既位置係邊度?

: 我係IFC啊中環IFC

: 咁你而家搵個四周圍無人既地方, 同埋靜啲既 確保一陣對話收訊良好。

: 我而家係公共地方Wo 難啲搵到呢啲地方 你講啦

:(Bla Bla Bla 又問返上面啲嘢 , 同埋話如果唔係你本人登記既話 咁好有可能係你既個人身分被盜用)
你而家有兩個做法 一係就我地用我地既警務內聯網聯絡返北京朝陽區警察局, 咁你去釐清返呢件事 , 一係你就一陣間親自上黎灣仔警察總部 我地解釋返份公文比你知

:哦哦 咁灣仔總部點去架 我一陣黎要搵邊個?

: 我地既地址係灣仔軍器廠街警察總部警政大樓西翼1301室, 你2點前會唔會上到黎?

: 我今日應該唔係好得閒啊如果我無處理會點架

: 我地收到呢張公文係通知你要去釐清返呢件事, 如果你唔咁樣做既話,如果中聯辦對呢件事後續有咩提告或者法律責任, 咁就會直接去到你個人身上,因為嗰個號碼係你登記既

: 但係我係香港市民黎架 如果有呢啲誤會同埋問題, 我唔係應該向香港警方釐清 同埋你地會幫我架咩? 香港警察唔係有責任要幫香港市民架咩 你咁講即係香港警察唔會幫我既?

:係! 呢啲唔關香港警方事架 因為係你個人名義去登記呢個電話,而而家係中聯辦發現你呢個號碼係中國境內向香港發送虛假信息 而係關於販賣假疫苗嘅 你一陣間兩點前嚟唔嚟到灣仔警署?

: 哦 好啊好啊 我一陣過嚟啦

個故事就係咁
因為我同呢兩條友都傾咗成個鐘
中間有啲再detail既太多我就冇打出嚟

我都好好奇點解佢哋會有我嘅個人資料
但係我問佢哋可唔可以講到我嘅身分證同埋回鄉證資料佢哋又講唔出

我估一陣下晝如果佢唔見人 應該又會打過嚟
到時仲有咩可以同佢地玩
LM 笑
約你去警署係咩玩法
我都想知
Lm去警署有待樓主update
我都好好奇點解佢哋會有我嘅個人資料

Google:社工庫
我都好想知
佢仲話我去到呢 就搵文sir
即係佢啱啱留咗佢自己個資料
或者係佢上司 PC23868 黃國祥警長

我喺對話途中不停咁暗示佢 我應該點做呀
我冇大陸電話打唔到去朝陽警局喎
但係佢又冇好似一般嗰啲騙案咁
直接俾個電話你打
而係好耐心咁兜圈 跟住又話可以用內聯網幫我聯絡到嗰邊
如果唔係我頭先忙緊 同埋驚長途電話費
我都諗住等佢駁過去 聽吓佢講咩料
睇吓係咪上網啲人講 話會扮公安恐嚇你
真係叫你去灣仔警處wo
佢都叫你直接去警處
不如去睇下
我都收到,講到我個名,但之後聽到中聯辦三個字就爆粗收線。
呢排唯一填過嘅個人資料係因為冇安心出行填咗張紙
你直接問佢入幾多錢去邊個戶口咪得囉
+852 唔聽、海外來電(唔係屋企人)唔聽
睇黎係真,樓主快d 過數啦
重點我返緊工 同埋而家舞雷宮咁遠
如果唔係我都想去見識下
去咗先啦
屌佢老母 要過數都要俾個方法我過數先得㗎
但係有個奇怪嘅點
就係當佢每次講完嘢 我又未講嘅時候
佢個背景係異常安靜 好似黑洞咁
高科技呀嘛
打電話去警署問
有時間嘢未落去警署玩下嘢, 但我覺得你咁上下時間佢就會叫你去警署促出面地方見
可能之後會揾藉口叫你去第二度
佢重點講到身分證尾4字
一開始我都心諗 JM9
因為我好似當年確實有大陸電話 但係我個號碼係聯通既
同埋用回鄉證登記

諗諗下覺得佢鳩Up緊 就開始聽下佢點講

點知佢直接叫人去灣仔警局 真係唔知佢想玩咩
咁創新嘅依家d騙案
使撚去咩,夠鐘話我到左啦,唔見你阿sir, 睇下佢吹定你吹贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞