求推介MSI 廠機

215 回覆
0 Like 29 Dislike
計埋隻牛嘅話,有機會位係負壓吸塵機
最少需要兩把風扇分別去入風同出風 係基本
你之前部機死因都好明顯
直接大壓差 正壓機 + 入氣口靜電隔塵網
隻牛扇面向側板
似係由側板窿吸風入機箱
唔使

單尾扇嘅負壓機其實已經夠基本文書機嘅散熱,多一把入氣扇其實改進無由無扇到單尾扇咁大。

i3 或以下 無箱扇都唔係問題

主要死因為單尾扇負壓機易吸塵 + 貓毛
真係唔明買個隔層網痴上風口位隔住層咁
冇隔塵網+吸貓毛=RIP
正壓機 = 風扇入風量高於風扇排風量

咁既話啲塵唔容易由啲空隙進入機箱,因為箱內空氣會自動由空隙向箱外流出。
啲塵會集中經過進氣口,只要進氣口有隔塵網就搞掂

負壓機 = 相反設計
好處係散熱能力較高,因為外面啲冷空氣會由唔同位置自動流入機箱。
壞處係啲塵都會跟埋一齊入,散熱器& 風扇位容易變集塵器。
咁dell部廠機有三把風扇應該散熱無問題唔會熱到熨手
部機個cpu水冷同埋display card散熱係佢自家定制, 超頻都應付到, 唔洗擔心過熱 (不過呢部機你要記得上隔塵網隔住貓毛)
dell呢部係前面同側面入風
如無意外就係負壓設計
砌機你有6700XT可以揀
如果部機無隔塵網 / 個隔塵網太廢, 可以自己買2個 磁石隔塵網貼落入氣口。
度返係 120x120 mm 定 140x140 mm 就得。
係咪有專用電腦隔塵網
去深水埗買磁力隔塵網 好似十零廿蚊, 買返黎剪開佢fit自己需要嘅size貼上去入風口

呢種網
磁力隔塵網,mark低咗一定要買
呢啲網電腦舖買到
街坊電腦舖未必有但問下無妨
腦場一定有
見到淘寶有十幾蚊,會比人嘈
順便咪買埋
唔順便就唔洗刻意淘
其實運費都唔平
呢個一定要買,我成日燒機都係過熱吸塵
今日問左個mon有現貨$3490,唔知部機有無現貨定要預訂,聽日問下sale
今日問左sale,$21999—>$19999,加$299 win 10 pro,加$289白夜機箱,預約要二個星期,total$20587
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞