求推介MSI 廠機

215 回覆
0 Like 29 Dislike
記得要睇埋機箱入氣位要有隔塵網

唔係嘅話你好快會發現散熱器變咗集塵器。
#14 推介咗VG27AQL1A俾樓主咪夠用囉
想玩乜game都得唔怕低fps
買4k到時實後悔
又嫌字細又嫌低fps畫面lag
結果為咗keep住60hz流暢度而放棄quality或者要縮放去1440p
真係搵自己黎搞
睇戲又唔係經常有4k片源
又唔係重office work
咁究竟為乜用4k呢?
steam都有好多pc game,不過2k 144就泛用性高啲既,買返2k144吧
玩Lol就唔洗3070,4K,144啦
求其買個1080 mon同2060夠玩
無錯部機多塵過屋企
2060都要4000蚊
咪老點人啦
又唔係冇budget
樓主買黎用幾年
唔通你諗住過兩年又要樓主買新display card咩
無話浪唔浪費,唔計打機淨係睇片畫質好啲已經係錢。

不過打機時如果開4k 好食 display card 咁解。

btw, 唔好話打 steam game,因為果度由現代技術無單卡可以順行嘅高畫質 3A 大作到 踩地雷級數gpu 需求嘅 game 都有。 通常講你會打最高需求隻game / 直接話 3A大作 就得
識就要得閑自己折件清塵
唔識就要攞出去俾人清塵

唔係好易過熱死機,所以而家興用正壓機+隔塵網
講真而家有資格講買4k用黎打機嘅人,只有嗰班買得起3090同4k144hz mon嘅人,因為4k60hz唔係for打機,係for文書/修圖/剪片
係㗎,不過一般人都可以 4k 144hz 睇電影 (係爽嘅)
打機只可以開 1080p
如果睇戲, 用4k tv睇, 不知爽幾多, 電腦mon個hdr真係不了
呢個岩我唔想每年要upgrade
有啲戲唔適合放出廳部 tv 睇咁揚
買個迷你吸塵機看門口
得閒冇事做 吸幾野就乾淨晒啦
利申冇錢買
靠人手清塵+洗隔塵網
市面上見到平嘅迷你吸塵機$1xx都買到其實唔貴
我唔識拆機,之前部機都無隔塵網,平時都係吸下機後面機線果啲
以前啲機箱用鋁機殼真係極割手危險
而家啲機箱用玻璃側門都危險好易整碎
拆機係好煩嘅事

alienware機箱相對上安全方便
㩒個制就可以拉出膠側板
換裝零件/清潔吸塵都好方便
https://youtu.be/0rYG18xXdKQ?t=190
alienware廠機total都只係得3把風扇(計埋火牛)唔多
風扇數量少就唔會太吸塵
正壓機定負壓機?
見佢側板啲窿冇附隔塵網
如果要隔塵就要自行買隔塵網痴上去
我之前部機得一把風扇,好熱,又多貓毛燒火牛,到最唔知燒咩壞左,我要諗辦法唔比隻貓走近部機吸貓毛,冬天趕唔走
Front底下一把扇入風
Top水冷排一把扇出風
你需要隔塵網去痴實啲窿
貓毛真係好棘手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞