居屋 2020 (10)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
起完粉嶺繞道
皇后山北邊會再起樓
「到時」都唔知幾多個五年定十年
政府d嘢成日delay
要交
今年綠長好似又多左
根本on9
綠長有綠置居做後路
一唔啱等到年尾再中又係佢地揀先
我都係白單420名內 我都諗緊買唔買 都係諗住唔會住
買來當渡假屋
岩岩睇完房署公屋post
到時公屋個6000伙
應該全部新移民
北區大本營
我有諗過買返嚟淨係供 住返自己屋企
其實好糾結 依家個心情係介乎於想買同唔買之間 唔買又好似嘥咗個機會 但係買咗又好似好廢咁個單位 我都係交咗資料諗住拖多幾個月
但六合彩都冇420注中喎
白單建議親身去山麗苑望一望先
因為真係遠撚到仆街
如果家庭就話有房比你揀,但白單得番開放式
開放式黎講,佢雖然寫27x-29x呎,但實際得220-230呎左右,因為佢計埋牆身面積

我搭車去個陣覺得自己好似去緊郊外咁,周圍乜尻都冇,得啲倉庫定唔知車房,總之乜野生活配套都冇
遲啲淨係可以靠隔離公屋個商場黎生活,佢有乜野餐廳就淨係得個啲野食
想去買衫,行下街又要出到去沙田先有,又搭番成粒鐘車先

窗口向西/南一望出去就係山墳,向東就解放軍,向北就食晒北方大陸啲廢氣,依家景觀都仲算可以,但好似已經plan好左過幾年會係北邊起私樓,成個景會冇晒,到時又日日打樁起樓嘈到仆街

每日出入番工起碼3粒鐘,玩夜少少又唔知有冇通宵車番入去,如果冇既話要自己一個行條沙頭角公路番入去都真係幾危險,又靜又偏僻,女仔更加要小心
未去過現場又心急想睇下條沙頭角公路係幾荒蕪既話可以去google map睇下街景,不過佢係日頭影相,但你可以自己想像下夜晚個feel,對女仔黎講真係好危險

如果唔急既話可能等結婚先再抽做好,入張家庭表,再入埋白居二,好彩既話抽幾次都上到樓,起碼地方同size可以大好多,起碼住得舒服好多

所以佢咁平真係有原因,要賣出去都幾難下,自住又冇可能住成世,到時買完揸住層樓又好似冇乜用咁,住又唔夠大又遠又唔舒服,放租又要補地價先放到,賣又難賣,冇肉食
一生只有一次,真係要考慮清楚
咁難先抽中買樓,狗衝啦
諗咁多做咩
白單唔要正一大傻仔
[url]網址[/url][url]網址[/url]
白單抽中機會極難
不過一生一一次既幾會又唔想畀左山麗既
可以考慮結婚/夾屋企人申請
但係你唔知下一次抽中係幾時
我講既on9係班綠長抽居屋唔轉白長隊
明明居屋用白長 比多240再入綠置居就得
問題係如果知道自己下年就已經爆入息呢冇理由keep 住自己below 33k 冇了期咁等
家庭隊66k先爆
都係果句 一次抽中唔知幾時
唔會短期內結婚 搵倒屋企人一齊申請2021居屋既當然要粉嶺
山麗平就係因為目前配套不足
學啲AA 話齋尺價反映一切
$60,000首期,$100印花稅真係邊度搵?

而且除非再經歷多一次金融大海嘯啦
否則目前來講我見唔到樓價有下跌嘅空間,都係正常浮動
就算以香港目前經濟政治環境都係咁講

當然,有信心下次再抽中既咪再等吓先囉
識人買黎當投資,自己出去租樓
(因為佢number唔夠前,買番黎唔夠大唔夠住)
咁冇信心咪唔好買囉

支持你嘅決定
基本經濟學理論:物價只會不斷上升(特別係樓價,全世界都升到蹦蹦聲),而且喺香港我見唔到人工有追得上嘅物價升幅趨勢
朋友,綠置定居屋?
又話21號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞