居屋 2020 (10)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
你意思係長者隊唔會消化曬2房?
長者隊係唔會消化到咁多
重點係粉嶺咁既地方 冇咁多人會揀嫁
理論上會
但實際上唔會
正常長者隊一定會消化曬鑽同馬先考慮其他
最多2成長者隊會考慮粉2>鑽1/馬1 咁樣
而且長者隊真係買黎同長者一齊住既有幾多
借個額炸咪
樂觀咁睇 我可能執倒垃圾站對上既低層馬2
巴打幫我解答曬
所以應該要人數去分

3人家庭(不分姐別)既一房都夠住
鑽一馬一什至係火一我應該會走到極大量
賣唔賣得出去 比人接火棒都成問題
大單位都可能有人肯買 開放式真係難咗啲

其實真係賺硬喎
最平嗰個百一萬,印花稅都係講緊一舊水
裝修一定會豪裝㗎啦,我當你20個基本野
幾年後150-160放都一定有賺
何況到時真係未必咁低
唔會豪裝
雖然係賺硬
但前提一定要早放
因為越遲放貶值極大
咁又係
但用咗一世人唯一一個quota
如果係中學生/大學生去抽 我覺得不妨等下一次
掉轉諗,如果白單去抽,有冇信心下次係十一萬人排頭420 先 其實個機率都好細
等得黎都過入息啦正常
正解
蝕裝飾
梗係唔係啦
我個fd 做美聯
佢地成交多既係開放同2房
1房唔上唔落 相對少成交
真心自己去一次先知地理位置有幾差 太偏遠
第時條馬路通咗,有巴士站會唔會好啲
親身去過
個位一定截唔到小巴
巴士班次又疏
遲d公屋入埋伙
應該解決到班次問題
但路就得一條
公屋果邊有巴士總站 會開新線出火車站
幾肯定返工放工時間會塞住曬
想政府起好d 公路就真係唔知等幾多年 你都知政府工作效率有幾高
畀得起首期都直上2房
一係平價開放式
到時唔會上唔到小巴,到時應該會有小巴入邨,或者你講出面果個小巴站繁忙時間會有特別車開出,但公屋行出去都還可以,居屋就有d 遠。

同埋唔講出九龍定過海時間,就算開多條路加多一兩條巴士線對住開市區既人都係會覺唔方便。

其實本身北區d 交通都西西地,何況皇后山個位置。
北區偏遠少少都係咁既
遲d果區仲會有粉嶺繞道
粉嶺繞道起好先再會起其他公屋居屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞