居屋 2020 (10)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
不過d 六成都未必係全部係前面影響到既人。所以都係繼續諗馬2 算啦
想問白單嘅你地,低層粉開你地要唔要
你有信心未來中多一次1號波可以考慮唔要

又或者家庭隊頭10個波
再唔係就長者隊頭20個波
任選配搭
食之無味 棄之可惜
白長600幾 計埋綠長排成1000喎
而且綠長基本上唔會有DQ
本身都心諗,班友有冇計埋綠表果40%
但幫手計計下之後
600*50%DQ = 300
300/0.6 = 總排名500

上面話鑽2有420個位
睇落又幾有機
交左有0.1% 唔交無機會 始終有一定比例會dq 加上今年經濟錯 唔排除更多人放棄
有冇人知白單DQ / 放棄率係幾多
問題係前期應該冇50%咁多
我諗大既三成左右 所以係掹車邊
買家須攜同銀行本票及個人支票繳付所需定金,抬頭人為「香港房屋委員會」。

綠表買家:須攜同77,000元的銀行本票。若上述本票金額不足選購單位樓價的5%,定金餘額須即時以個人支票方式繳付,不接受公司支票和現金。

白表買家:須攜同155,000元的銀行本票。若上述本票金額不足選購單位樓價10%,定金餘額須即時以個人支票方式繳付,不接受公司支票和現金。

今年係咪仲係咁? 通常本票係咪即時銀行出到?
DQ率其實好難計
要下下打去房署問佢當日係叫幾多人
假設佢一日叫100組,白60綠40
你要知佢個編號係叫幾多至幾多
如果係DAY1叫左白長1-120, 綠表1-40
從而估算DQ率有50%
前提係你要知佢每日叫的編號係幾多至幾多

放棄率就如上面D人咁講,綠長見得返1房就唔要,放棄率會急升
但白表就少D偏差嘅,往年埋單好似25%左右(包埋白核唔要開放式單位)
白長就9成都要架啦
知唔知白單係幾多
最後冇跟啦
你預3成左右,但上年最差都只係火炭旭禾苑
今期火炭同粉嶺仲差過佢

同埋,白單好多都係9入紙,唔急要
放棄率會比家庭隊再高D
本票去銀行買即日有
但唔好當日先去銀行咁戇鳩 平時銀行都排到癲
白單真係今年內都未必輪到有得擇 要所有家庭隊揀完先到單人隊

淨係前面綠家條隊都有排妹

尤其去到後期得返啲粉開 我諗絕大部份綠家都唔會要

分分鐘我覺得綠家會有quota剩
冇考究數據真實性啦
但照咁睇白表Overall DQ/放棄率都係3成左右

比埋link
https://ps.hket.com/article/2828869
最屈機既係綠置同期接受申請
我岩先都係咁計,但咁樣計係assume 全部dq既都係係自己前面d number ....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞