【對自己好啲,學麥明詩】低調置業討論區 (344)

1001 回覆
1 Like 5 Dislike
你嘅住在咪阻住地球轉law 柒頭
thanks
諗真啲,一間公司成長到 IPO 俾散戶抽之時,之前都已經有幾輪融資俾大戶先入,果啲亦唔係散戶可以參與到既地方
正常你還價時已經要做
你可以叫 AA 幫你拎份查冊
慳返 $10

拎左份查冊返黎要自己/比相熟律師樓睇下
主要睇下有冇釘契、送契
總共有幾個業主
借左幾多間銀行/財務
賣樓條數會唔會唔夠冚
如果有咩異樣就唔需要再傾落去

如果簽臨約果下先睇查冊
AA 實催你話無問題
尤其宜家市旺分分鐘聽日業主就反價
你會無左時間徵詢法律意見

例如我遇過一層遺產樓
都係睇查冊先知
正常你會問業主係咪係單位過身?
如果有懷疑可能要查埋死亡証等
4人家庭,一個b一個工人姐姐,如果得500呎2房,會唔會好迫,但如果換3房,就要換舊d ge樓
三房基本啦
第一次買樓好緊張,
愚問一條, 單位係二手樓,
個單位都幾殘舊,
諗住要預多啲錢去裝修,
所以對方叫價係咪應該叫低啲先啱?
睇市價成交再壓佢
買得二手樓自住 有返咁上下歷史嘅話其實都要全爆啦
調返轉咁講 靚裝反而先唔重要 反正都未必啱你心水
那有錢
b組去到493先清得晒啲凹位一房
姐係b組前排果堆都係有實力 aim 兩房以上但都抽唔到
啲人真係好有錢 尤其港島人累積財富左咁耐終於有新盤
有唔少地方明顯係有滲水, 要執,
但個業主開價都幾進取
會有地方寫明某某既遺産?
如果係查冊見到

EXECUTRIX = 女遺產繼承人
EXECUTOR = 男遺產繼承人
謝謝
滲水要睇清楚咩事先
究竟係隻窗防水膠老化定係外牆滲水
如果係外牆可能要搵管理處搞
有天花外牆滲水建議你pass
唔係咁易斷尾
愚問"pass"即係咩意思?
唔好要呢個單位?
係,諗清諗楚先

如果係天花滲水就要樓上單位跟,你係樓下單位無工程有效做到,大把案例係以年計先可以證明同強制樓上去整

外牆滲要阿公攪,但治本一樣要外牆做野,貴價工程又一樣拖好耐,另外搭棚師傅唔生性,打完拉爆螺絲係外牆無清好,你過幾年又滲過。當然你可以大裝修時搵工程公司打針灌漿止住水先
你係屋台 search 「漏水」已經大把case
謝謝
應該話,入得飛既都係幾有實力 (排唔排到前籌都只係運氣),真係 aim for 最平一房既人反而唔多 - 先至會攪到得 12 個一房俾 B 組,都要 493 籌先清到 - 因為呢批實力人仕根本唔想要一房
8成我資金會好緊,但85同90比係唔係差唔多呢?
按保180k係已經折左?
而家d AA串到擺起個款唔想做你生意,見佢個閪樣都唔想比佢賺

早幾日有次想話睇樓就話全個屋苑都無得睇
第一次見面唔夠5分鐘就叫人拎票出黎 唔拎就chur你做咩唔考慮
買過千萬樓佢屌我地正常無人會care 景觀間格
話全部客都係買黎連租約投資

又屌我地買黎自住做乜
坐低一陣發覺都on撚鳩掉頭走算
想問下呢d對按揭會唔會有影響?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞