【對自己好啲,學麥明詩】低調置業討論區 (344)

1001 回覆
1 Like 5 Dislike
呢個位佢就平D, 4萬左右
搵廚櫃公司整平D咩?

其實我都唔知香港有廚櫃公司...?
岩岩咪同佢講個泥水比上次貴左咁耐, 佢減左5K
home square 大把,不過我果陣格完價都係搵設自己師傅做抵D
佢有d item好撚奇怪, 但我都唔係好識逐樣同佢拗
搵其他我驚爛尾就大鳩件事
我自己覺得信得過師傅既,睇大數OK 就得,佢都要搵D 位撈下油水
個個細item都同佢拗好易出事
所以我都冇咁做啦
係唯一泥水問佢點解上次2萬尾, 今次4萬尾 多左咁多
其他都冇問
呢行D師傅好大機會係炒散, 保障自己應該買埋勞保,
雖然聽落唔合理, 不過事實係個師傅有咩東爪豆腐,
有買就有保險公司幫你跟, 無買就自己請律師上庭
From "裝修中伏大全(裝修學院)"
補充第108伏 版友提到勞保

雖然呢樣野表面上唔係業主既責任,但留意以下新聞:

「根據過去判例參考,類似的工傷奪命意外,賠償動輒需要一千幾百萬元,有消息指,喪生搭棚工人的東主並無為工人購買勞工保險,為逃避賠償責任已自行失蹤,負責轉聘搭棚公司的裝修商亦擔心賠償責任上身,同告失蹤,如果喪生工人家屬追討賠償,最終很可能就會落到該裝修單位的小業主身上。」

做保險業既朋友提到,係有真實個案。最後連業主都走埋佬,然後業主立案法團賠...

諗下呢個CASE:
你搵左個師父做,然後師父再判俾人。有咩事上黎,佢話係先係僱主,佢幫你搵人做,直頭唔駛老佬,責任都可以變左起你度...
根據唔同師父俾既資料,勞保本身都三千,加埋第三保最少都四千。
冠一林生話,佢地係公司買全年既勞保,要成四萬蚊,保額2億(人命唔平)。勞保是必須。而一般坊間的裝修保,例如藍十字,並沒有包,留意下佢既保額就知道。

Deco Pro曾生話,佢地係每單分開買既,通常都$3500-$4000一單,搭棚又會再貴D。因買左會有單有據,所以歡迎客戶check。

而一般一人公司,其實九成都冇買保險,戶主除非有心「博」,否則就要自己承擔番。你唔買既,到時出事,實你推我卸,但自己做得呢個決定,到時就唔好怨啦...
鋪磚防水咁貴?有幾多要鋪?唔包磚喎
如果佢要企高。。買左穩陣。。
呢D細單維修工程唔同, 一般係自己師傅, 已經有公司既勞保,
BTW, 自己睇實佢有無做足安全操施緊要D
如果freelance 咁咪要幫佢買勞保?
佢話有安全繩 不過都會現場睇住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞