有冇人係完全冇去過英國但已經去左/決定移民過去?

551 回覆
184 Like 8 Dislike
冇錯,其實上堂個成本會好撚大
呢個好贊成
倫敦都好 D, 你玩到 11, 12 點都有車返屋企
但如果去到倫敦以外 (例如都係大城市的 Leeds), 巴士尾班車開 11 點,
之後已經要焗搭 uber...
外國咁大uber應該貴到飛天
咁你又好少夜晚晚搭 uber 穿州過省既
你要出城就多數都住一晚, 又或者搭夜巴去返自己個 city 先再轉車

Uber 參考價錢:
Paddington 去 Heathrow, 3x 英鎊
倫敦 東邊 Zone 3 尾去西邊 Zone 2 尾 (行內環) 約 40 英鎊
Leeds, 市中心去市郊 (約 7 公里) 約 7 英鎊
唉屌 真係任佢開 想你死就死 完全無後果
搵shared house 通常會有短租 就算要pay upfront 都係3/6個月
如果同屋企人/女朋友去就應該唔會住shared house, 始終有安全concern, 唔知一齊住既係咩人
見你係新黎uk分分鐘就揀你做target
以前住過 shared house, 間屋有幾個意大利人 幾搞笑
講真如果一個人, 反而prefer住share house, 可以即刻識到當地人/其他國家既人
唔好話歐洲,
國都幾乎無出過
準備一個人去

利申窮撚,英文差
唔驚啦,呢到大把人同你一樣唔識英文都一個人去
想8月前走
希望可以識返多d香港人
睇到呢個post安心啲
原來唔止我一個
其實係咪英美澳加都係咁
都唔會,除非你去好遠玩,英國城市大極有限
我啲朋友去左英國嘅大部份都未去過歐洲
睇黎無乜問題
我之前都無嚟過英國 宜家咁到埗半個月
其實好多時都會心情都會掙扎
尤其是睇住身邊仲有好多朋友留喺香港
自己喺呢邊就要所有嘢重新嚟過
只係每日見到香港嘅情況只係壞與更壞
大家都好似習慣咗社會上好多荒謬
之後究竟呢個地方會變成點?
留喺香港嘅朋友點繼續生活落去?
定大家最後都會選擇離開呢個地方?
將來嘅嘢真係無人知
但既然決定得 就堅持行落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞