有冇人係完全冇去過英國但已經去左/決定移民過去?

551 回覆
184 Like 8 Dislike
巴打預幾錢,其實讀呢啲閑閑地都要洗幾萬蚊先會有啲成效
要咁貴既咩
冇咁多錢喎
齋講食先
唔係鹹撚到就係甜撚到
唔識煮飯生存唔到
最少有一年生活費穩陣 垃圾支那武肺累人累物

無肺炎 都唔洗考慮咁多/咁多限制
上網學 每日睇下新聞 0蚊

我同鬼做同事 溝通無問題 我都係睇youtube浸返黎
冇去過,喺果邊冇親人冇朋友
仲要帶住一家大細
對英國嘅認識純粹來自睇咗廿幾年英超同聽咗廿幾年英國band
大把...回祖國
年輕人咪一時衝動,搵多d錢先去都未遲
我,不過會去探路先
英國餐飲
聽親除左fish and chips就係fish and chips
大家都係自己煮算數
係....真係預1年坐食山崩先得
又唔知個邊D就業情況實際係點
交租都要交一年, 未租到屋前住B&B都係燒錢
利申: 3X 歲, 毒 L, 早幾年去過英國 WH

日日掙扎緊過唔過去同埋幾時過去,
香港份工比上不足, 比下有餘 (N 展), 但因為 WH 經歷麻麻
(搵左幾個月先搵倒份西既 N 展工), 所以都驚過到去搵唔倒工 /
做餐廳捱餐死...
諗住過去搵倒 N 展就做 (雖然唔鍾意), 搵唔倒就學水電 / 揸巴士

想搵個伴陪, 不過呢期玩交友 app 識既囡囡都冇乜意慾移民
我諗同你差唔多
我覺得好多人未去過英國就好輕易咁下決定, 其實都幾 take risk
到你過到去, 好多野都不似預期, 又唔慣冇左香港咁多姿多彩既 (夜) 生活,
最後真係會覺得 "一切政治原因都係虛幻"... 寧願同家人齊齊入集中營都返黎香港...
即係去一排再回港, 搞掂好再過去?
驚現實呢個咁唔尋常既時間唔容許
英國只要牽涉到人工嘅嘢都比較貴
當你平平地百五蚊一個鐘,你自問要學幾多個鐘先會改善到英文
如果由細到大係香港長大 淨係去過亞洲地方旅行嘅人嚟講應該超大cultural shock

生活上 你係香港或者日本台灣旅行慣咗周圍有便利店 夜晚落街周圍行從來都唔係一個問題
但嚟到英國係完全相反

平時懶得煮 落街食個茶記最多咪50蚊
但嚟到英國 除非特別occasion 你都唔會出街食 一出街食閒閒地£15以上 仲要食劣食

交通上 平時黨鐵遲咗十分鐘已經比人屌到上天花板 但英國嘅Train 可能突然weekend成日都無service
揸車係方便啲 但如果住London 揸車 COVID 前 你會想棄車行路算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞