有冇人係完全冇去過英國但已經去左/決定移民過去?

551 回覆
184 Like 8 Dislike

好淆
講真,好多係以前英國/外國回流d fd話一定唔會移民,話外國生活不是想像中咁好
比起外國,以前嘅香港當然好,但今時唔同往日
所以有回流嘅人二次出走
有冇details啲邊方面
以前香港都冇衰落
有 去到拎綜援做廢人領盡福利
好正常,以前d人係心理上害怕而出走,果陣資訊唔發達、文化衝突,加埋香港無明顯轉變,一加一減下d人就寧願回流,不過而家真係打到黎,唔再係心理層面
有咗身份佢哋咪可以彈出彈入囉
有咗小朋友咪又係過去接受教育,唔通留喺香港呢啲低能嘅教育制度
咁多名校都要收插班生就知咩事
學生(唔係都差唔多)租地方住,好似唔會理你有乜visa 。有學生證就OK。但外國學生最頭痛係保證人——要一個喺英國有樓嘅人保證你會完約。如果冇有兩種方法:先交一年租或者買保險(保費要租金10%)。
我個女just 搞完,唔想俾錢,周圍搵朋友做佢保證人。
冇Nl 報唔到稅,英國稅係出糧嗰陣扣,冇Nl點出糧俾你。
南部冬天-4 - 10度,夏天 4 - 27 度。可以一日四季。試過由 London 去 Liverpool 。出門時五六度,中午 熱到成三十度,架舊車冇冷氣,成身汗,跟著愈來愈凍,到 Liverpool 落雪。
諗住下年9月過去
睇下BNO仲有冇得用/港共俾唔俾走
有幾個fd係果邊應該投靠下佢地先
咁爽
政府搞嘅可以免費,但只可以比你出街買嘢,一般生活。要求可以做文職,sales 之類只有私人做,好多年前都要幾十鎊一個鐘。以前公司比我上過,第一堂就要認口音。十堂八堂冇用。
如果發音太差,要上啲教 the rain in Spain mainly in the plain 😰
咁點解唔直接"第到"?
細雨擔遮?你會孌咗異類。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞