有冇人係完全冇去過英國但已經去左/決定移民過去?

551 回覆
184 Like 8 Dislike
我想知大家點解揀英國 而唔揀加拿大?
借位:幫幫手填下問卷同share,有關澳洲避風港政策港人意見研究,有冇BNO同澳洲冇關係都可以參與架,好需要香港人嘅意見

澳洲多個香港人組織現正合作進行網上意見調查,收集港人移民澳洲意向及對「澳洲香港人避風港政策」的意見,希望透過問卷調查了解港人移民澳洲面對的困難及阻礙,作深入分析。
各組織將會參考問卷調查所得的數據及分析結果,製訂報告及建議書,日後交予澳洲國會議員及政府相關部門參考,作遊說擴大目前香港人避風港政策的用途。

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc5HpKNlB3U6-UKikhYhvUpBhb7xeKOS-0KCFSL2JNx_uXW8g/viewform
日照時間冇想象中咁差
完全冇去過加拿大 但去咗
當你認清留喺香港會被害死,就無嘢係克服唔到
其實我諗都預左係架啦,只係差份結婚文件
一條友,夠錢嘅,真係冇野好驚
BNO大把人有
加拿大唔係去讀書嘅話,循其他途徑都難
冇人嘅街香港唔會有

唔理過到去做啲乜
都好過喺香港貢獻港共
加拿大唔係3年內工作一年就會有居留權……?
黎緊要比24個月租
語言其實係最唔需要擔心既野
而且英文黎講香港人衰極有個底
要搵到工先係。。。
但搵工好似澳洲咁都要老闆幫手簽個working visa? 冇follow開
會唔會遲下要60個月
之前有班濕鳩話幾皮沖過去,過到嚟就發覺如果你真係得幾皮會好多困難
你方香港人唔會玩爛
要夠錢+放得低香港嘅嘢(人,事物)
暫時成功租屋係預繳12個月,比埋holding deposit 先睇樓
其實都唔係唔洗擔心 英國d英文同你係香港用既真係差好遠
係vocab,gramma,用字方法/意思,定係多slang/local phrase問題?
以上既野 再加一樣accent
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞