Art vs Design 你點揀?

95 回覆
2 Like 38 Dislike
不過咁
眼見唔少肝爛都係可以避免

有唔少人係基本功底唔好就黎見工
之後O到自己走
但係當你要畀家用就唔係嗰回事
畢業兩年考入去已經有point 14
突然就覺得讀art好過
無錯 但一個為人地而做
一個為自己而做
如果宜家轉科是咪都係要轉 interior同 programme
仲有做教畜
Interior ot 到仆街
諗清楚
利申u 畢業
搵過幾份
依家想轉行
真,過來人,人工又低又難升
多數好識social既人先升到,唔關你有冇能力事

所以未入行既真心諗多諗你係咪咁中意
係咪真係要打份付出同收入咁不成正比既工
art 啦
賣artwork 賺錢好過做design 搵雞醉咁多
一個乞食一個比狗做
千萬不要做設計
讀書還讀書,興趣還興趣,工作還工作。
利申:做緊設計師
做過間出名既design consultant 返左一個星期 日日ot幾個鐘 最遲11點
哄客比真正有料重要
反正香港所謂設計個空間咁細
香港做tendering 都係中國野
要鬼佬貨又要預長個期
撈左十年Product Design , 間中D freelance 撈下廣告同室內設計
見識過好多高人勁到難望其背
但整個業界 , 垃圾佔大多數

你要做到最 Top果20% , 你人生先會正常D
例如 , 其實係e-print / banner shop 幫你執file囉去印果D妹妹仔嚴格上o黎都可以自稱designer
咁你要問下自己 , 你自己既level去到邊
至於OT , 睇公司啦
做廣告 / 雜誌 / 室內設計 果D的確係OT O到傻

btw , 樓主試下貼少少Work出o黎可能大家會易討論D
我主修furniture design,做過interior,喺香港grad,做左好幾年,再去外國修master。而家做嘅野重心偏向furniture+art。

簡單講,問自己有幾鍾意呢兩樣野,講緊係要貫徹始終,愛藝術嘅人話雖要食飯,但真藝術友搵到同搵唔到錢都好,佢地都好堅持。未揀就諗錢同前途嘅話就不如唔好揀了。另外,非常之建議去外國讀同做,香港環境太多無謂嘅壓力阻住自我發展。先了解呢兩樣野,同唔同方面嘅設計,問下自己對咩野有感覺。再者,揀錯左咪再揀過囉,最緊要知道自己鐘意乜同想做乜。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞