Art vs Design 你點揀?

95 回覆
2 Like 38 Dislike
兩樣野係好唔同
但中間可以話有少少重疊位
我咁啱就踩咗係中間

Design 前景會清晰啲 我又讀得幾好
Art雖然難揾食 但我鍾意

有冇人有類似經驗?
利申 宜家讀緊design 諗緊讀唔讀返art好
當art直接涉及商業價值,咪就係design
兩樣野都唔好 兩樣野都q搵唔到食
襯早放棄最好一係轉去programme,一係轉去interior
咁咪要重新讀過
最撚憎畫線
Interior冇乜可能
讀鍾意果科 唔鐘意既話讀得好辛苦 加上2科都搵唔到食

我淨係知讀art將來可以做展覽果d工作
唔洗轉可以照去,讀晒佢先,之後先再諗條路
大把人最終轉行,太多人讀design個陣以為真係好好,但入到行就慘咩人都可以ban你,冇人專重designer
阿豬阿狗都可以改你野,到時你就會沈,人工又同工時職責唔成正比,3d anim剪片又要你識

唔係話呢行冇人搵到錢,只係少數,而且前景唔太好,香港太少大公司,同時佢地唔會擺太多designer落去

除非你外國讀返到黎d公司就當你係寶
否則想搵到錢又有前景轉programme好過,design當興趣,做uiux都要編向ux
兩個都係等乞食

過來人乞左7年先30k
肝已爛,自己諗
art, 反正都唔會讀個行做個行
design = 生前有錢
art = 死後有錢

藝術層次高,平凡人唔識. 價值靠拍賣會決定

design 俾平常人用, 價值取決於大眾
係 或者貼錢做畫家
btw
設計師 vs 藝術家
師同家既分別
唔一定?
唔知喎 咁賣artwork 都叫designs?
有啲故事咁 ching做過design 呢行?
樓主講多少少自己鐘意啲咩/睇開啲咩?
讀緊U?
利申做緊藝術相關行業
Me未出嚟做讀緊書已經要睇醫生加食護肝保健品
興趣會揀art
利伸:讀design乞緊食
香港同美術創作有關都唔會搵到食
是撚但啦
宜家讀緊design
自己係鍾意畫畫同做artwork 多過對住電腦對客做design 嘅
覺得成件事太功利 但我讀意外又讀得幾好
不過都係想讀art 多啲
你係做緊咩?
我有諗過同人夾開studios 之後兩邊走
得閒可以接freelance 咁
咩design
如果你好確定自己唔想做designer咁就讀art
同埋睇你鍾意做啲咩主題同方式

比如我自己鍾意做啲個人情感出發嘅嘢
而且著重個形式/過程多過成品
所以就無理前景揀左art

你揀一科自己鍾意嘅
就算到時諗idea同點做嗰陣要Push得自己好勁都唔會覺得後悔揀咗呢邊
信我,構思嗰陣係咁鑽牛角尖好痛苦

另外,如果諗住做art搵食嘅話
問下自己有無做苦行僧嘅心理準備先
返正職收工仲要做work,份人工唔高又要一邊支出你整work嘅使費
如果你做嘅嘢唔大路,要自己拓荒會更辛苦

雖然話唔似design咁有老細出錢同俾要求你
但做art都唔係完全自由
你嘅個人情感/經驗/主題要搵方法link落大眾到
要令人覺得我都有個咁嘅感受/經歷
唔係嘅話整出嚟無人明都無用
讀Advertising
出來做緊graphic
同你情況差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞