Art vs Design 你點揀?

95 回覆
2 Like 38 Dislike
有心讀呢兩科不如去外國做
畫波鞋?係咪人地帶對鞋比你出圖畫
做video既仲正,先比老闆改再比導演改,然後比agents改,跟住先到細客然後中客再到大客,最後大客一句唔like,上面班係咁要改既人就會一齊讚好,然後再loop
冇人睇中就冇後話了
Design 係用你的創作去提供一個有意義嘅方法去解決問題。

Art 係用你自身的創作去感染人,令你的觀眾有相同的感受。

兩件事唔同嘅,一件係為「人」去做,另一件係為「自己」去做。
細個讀書廢 大個做設計
準備乞食
試過個客叫我自由發揮
做完先ban我
嗰吓屎都嘔出嚟
然後入到設計要再上唔可以讀書廢

太多野學
細個讀死書
都係做乞衣
以前都有struggle 過呢個問題

驚乞食,揀咗讀language,結果都係乞食

結論:揀科想讀嘅,反正唔係專科都係乞食
Designer未畢業前成日都以為自己真係有得design
但實際上你都係聽個客講埋啲on9嘢然後照住砌
砌嚿你根本過唔到自己嗰關嘅柒嘢出嚟交貨
D 客永遠覺得佢好有art sense
教番你點做 做埋creative
但其實錯撚晒 理解同想像能力又異於常人
真係想「做design 」應該要做個客個個位啦
唔好諗搵唔搵到錢會舒服啲。。。
如果你係做遊戲公司你要幫啲遊戲設計角色場景

Art同Design兩樣野唔同既係前者係serve自己concept , idea , visualisation

後者係train problem solving skill, shape language, visual communication
用form and shape 黎deliver message
以前係

但現代社會好多野都已經用唔到一套理論/論述去解釋

個世界愈嚟愈痴線
任何畫作既planning都要design過
出名都有運氣既加成嘅
天時地利人和
識係搵到食既程度
藝術一樣被人脈關係影響
唔係既啲人讀ACCD為咩
讀完Art做博物館都係一條出路

冇乜工係唔需要人脈
問心
講真中國撈藝術好過香港
當你要搵食真係好難唔做中國人
當你OT當食生菜你都應該過唔到五十歲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞