Art vs Design 你點揀?

95 回覆
2 Like 38 Dislike
2科都係垃圾真係傻系先讀

我好鍾意諗作品意念 同你一樣鍾意過程多過成品 不過成品整好咗嗰吓都好滿足
有諗過過台灣 起碼好過香港文化沙漠
香港除咗開ig po畫連結大眾 好似門小雷咁 我諗唔到我仲要點 不過要出名好撚難
好撚窮
兩科都有掂過吓 adv拍片嗰啲我搞唔掂
巴打點搵到工,jobsdb好多pose 請?
Design fg 做咗ad 就一年
Art 嘅話可能出到嚟都係做番d museum management ,art education 個d 多
Design 就睇你入邊行 interior 同UiUX 好似叫好揾d
其他就... 嗯
其實做art 同design 都唔係你想像中咁開心...
日日都係要聽d西客 comment
我當年都係好蠢以為自己係興趣就開心
出到嚟就知好現實㗎
(依家好想唔做design 做其他相關嘅嘢算)
連結大眾唔一定係指畫畫/做大路嘢嘅
而係要人明你嘅諗法同感受
就比如你想用自己同阿媽嘅關係做work
就咁畫你兩個嘅肖像畫啲人好難有感覺
但比如如果你用細個阿媽帶你去影樓影學生相嚟做連結點,再發揮,咁就會好好多

有時轉個環境未必一切就會180度改變
尤其你話屋企好L窮咁就更加要思考清楚去台灣到底可以帶到啲咩俾你
如果齋為興趣唔使去讀架
好多人以為自己有興趣
入咗嚟覺得好痛苦
因為藝術involve好多諗嘢/ social/ 各種資源爭奪
諗下自己最青春呢未來十年想做啲乜
係咪有devotion投入呢個行業
喺藝術行業嘅角度
我覺得art同design差唔多咁乞米
我做緊art admin,都仲有做創作
日常好似打兩份工咁
做藝術家都要r frd
經營人脈同經營自己portfolio
如果只係鐘意創作,唔想當career咁發展
其實都好多人(especially搵到錢嘅人)會選擇去art school讀second degree
識唔識架你
有art sense冇design skill係現代社會唔易搵食,你望下artstation有幾多人係可以跑出...
有design skill冇art sense係現代社會只係一個工具人,你望下behance有幾多人做緊炮灰
所以,why not both? 如果夾硬要比,我會睇art>design。design skill可以學,可以抄。但art sense係要用時間浸,亦都係屬於你,人地點抄都抄唔到個靈魂。所以請花多啲時間睇art,培養自己既風格,先再睇下人地點做個design出黎,點都好過去做工具人比人點

利申:工具人
Design 係要解決問題,個客唔like 就係咁先
讀咗咁耐 點撚樣轉
我除咗art 冇樣識啦

Deaign啱啱出嚟做成日比人壓價
講得好 永遠都係ideation緊要過execution 而且execution只會愈嚟愈容易 因為software只會更user friendly 唔會更複雜 programming language都係同一個情況 宜家普遍design course syllabus都太偏向execution 長遠睇無好處
簡單講
Design = problem solving through sensory
Art = morality/ aesthetics transmitting through sensory
我依家唔係做返以前整art啲嘢lu
轉左畫波鞋,同以前差好遠
鍾意OT 就加入啦,唔撚洗諗咁多

利申:未到30,就快無哂頭髮
我依啲死老野只係想拯救多啲迷途小羔羊,個個讀唔成書就走去讀design,有好多都未grad就已經覺得唔啱想轉科,就算讀得成出到黎做左工具人又話人工低。不如徹徹底底諗下其實自己係咪creativity先再讀design啦。一陣比個project你跟,又唔creative,更加唔洗講完全冇art direction,出到黎一pat屎係咁比客xyz

嗱,讀Art就唔同呢,乜都自己主導,個客睇唔明係因為佢識條鐵 一個唔該有人睇中你啲野,比份大project你跟,你只要用你既風格做返件野出黎就得,有咩唔鐘意就大返佢轉頭,叫佢搵過第二個,依樣就係藝術家性格
ART係天份
DESIGN係人脈
Interior 都唔好
轉做水電實際
付出時間同收入唔成正比
上到神台個班未fatfat
九成人都係掙扎緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞