[PRO HANSI FLICK,BRAZZO RAUS!] 拜仁慕尼黑球迷討論區 捌拾參

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
都3張野仲要咁貴人工,真係寧願佢今季攞40M簽新屋好過
Thauvin去墨西哥搵食
睇利雲追入波
頭先坐車見到有呀叔著拜
邊件
主場
完季轉會有咩收購目標
Thauvin條撚屌係咪癡撚線
買白蘭特啦
講咗話唔會洗大錢
好沉喎
襯低吸納
Bookmark咗一年後binc
泰下年歐聯都冇得打 知錯未
呢季明顯多咗
小朋友都有
今日落街買早餐都撞到有個哥仔著拜狗印梅拿
然後我又著左件拜狗梅拿
有冇打招呼
無,你睇望我眼之後就直行直過
歐洲足協宣布,針對一度加入「歐洲超級聯賽」的9間球會,採取懲罰措施,包括球會要放棄一季5%比賽收入,合共捐款1500萬歐元,支援歐洲的青少年和基層足球發展;如果再參與未經批准的比賽,球會會被罰款1億歐元。

一直強硬反對歐超聯成立的歐洲足協宣布,懲罰9間已退出歐超聯的球會,包括英超阿仙奴、車路士、利物浦、曼聯、曼城、熱刺,還有意甲AC米蘭、國際米蘭和西甲馬德里體育會。

9個球會在2023/24年球季參與歐洲足協舉辦的賽事,要放棄5%收入。這筆錢會在歐洲各地再分配使用,只限一季。有傳媒計算,英格蘭和西班牙球會若晉身決賽,收入超過1億英鎊,實施懲罰措施後,球會損失約500萬英鎊。另外球會合共須向歐洲足協「善意捐款」1500萬歐元,支援歐洲青少年和基層足球發展。若未來參與不獲歐洲足協批准的賽事,每間球會被罰款1億歐元。若違反所簽署的「球會承諾宣言」,球會會被罰款5000萬歐元。

歐洲足協會長施費連指,這9個球會迅速認錯,採取行動補救,但同樣的懲罰不適用於,還沒退出歐超聯的皇家馬德里、巴塞羅那和祖雲達斯。施費連指,會轉介歐洲足協相關紀律部門跟進,保留採取所有合適行動的權利。傳媒報道,或會重罰停賽兩年。

曼聯聯席主席格拉沙表明,會為球會支付捐款。阿仙奴和熱刺的班主會支付相關罰款。

歐超聯在上月中宣布成立,當時12個球會加盟為創始成員。歐洲足協警告可能禁止參與的球會,出戰任何歐洲和國際賽,球員不能代表國家隊出賽。相關國家高官表明反對球會加入,加上大批球迷抗議。結果歐超聯成立三日內,9間球會陸續退出和致歉。
唔好啦,比我地黑鳩蝗狗啦
我哋帶頭反對
有冇得保送先
有撚用咩,flick已走,之後拿sir帶隊應該場場拉龜
我都想睇下拿sir教成點
前題係班友唔玩野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞