盧斯達:香港還有「體制內抗爭」嗎?其實之前根本沒這件事

111 回覆
64 Like 5 Dislike
幾個世界革命幻想家都同我辯論過,包括樓上
奇文分享:試論《新世紀福音戰士》劇情的左翼隱喻:上帝真已死?真嗣和明日香的自卑和自大因為這個「新上帝」?
https://lih.kg/2435827
689同777都係土生土長嘅英屬香港時代嘅產物
同認香港的有限民主自由是中國和西方默契下的產物,所以要推動普選就一定要美國參與。

泛民好清楚美國唔支持港獨,所以泛民從來唔表態支持港獨。但泛民亦都好清楚美國係支持一國兩制,所以泛民係應該同美國合作,主動提議永續一國兩制,再由美國和議,做好台戲。可惜泛民太短視,冇呢個魄力
可以咁講
永續一國兩制同陳雲講永續基本法有咩分別對於普羅大眾,我會同佢地講「欲達普選,必先獨立」。如果唔認清呢個事實永遠都唔會贏,香港係中西方契約下有有限自由,所以香港人要得到真正既自由必須反抗支那,亦必須反抗美帝為首既西方集團,當初台灣被排擠出聯合國、香港澳門被踢出殖民地名單,全部都有西方國家贊成。

然而泛民就唔係無魄力,而係單純為私利,佢地既始祖其實係「民主回歸派」,果個年代得4%香港人撐回歸,而佢地幾多生意係支那?被回歸後,你再諗下香港有普選佢地仲有乜野存在價值?你再諗深一層,一直以嚟佢地有乜野「論述」同意識形態?其實完全無,佢地既存在完全依靠住香港一啲都唔民主,甚至連民主自由既理解都完全錯,「有票投就好民主,投咗票就係好公民」就係佢地同大眾宣導既訊息。佢地就係「為香港人爭取民主」而出嚟有普選你最多咪選多佢地一屆,之後發覺佢地根本無料到下屆就投第二個啦
你自己先講完香港的有限民主自由是中國和西方默契下的產物,咁美國唔支持港獨,你又點實現港獨
我咪講咗要得到真正既自由,香港人唔只要反支那,仲要反西方囉
喂,美國同其他西方國家都唔支持加泰獨立架,咁加泰人係咪就唔爭取獨立呀?
加泰同香港係兩個case。香港人連移民、制裁港府都要求西方幫手,你點反西方?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞