盧斯達:香港還有「體制內抗爭」嗎?其實之前根本沒這件事

111 回覆
64 Like 5 Dislike
有女神nausicca 就衝
支共閹割選舉制度,唔係因為泛民「體制內抗爭」,就算比你攞到35席,咪求其DQ幾個人囉
支共咁做真正原因係支美關係冷戰化,令支共危機感大增,所以要塞住所有佢地眼中嘅漏洞,正如盧斯達所講,香港嘅「民主自由」從來都係虛幻,建基於支美嘅互相比面之上
我不嬲鼓勵係共產國安法下去connect左翼國際打倒香港法西斯民族
btw香港反送中有極右烏克蘭人出現示威,所以香港左右都係法西斯(好似係)
諗返起,自己以前真係好撚幼稚
當正香港係西方國家,以為選多幾個反對派入立法會,香港就會有改變
立法會從來就係花瓶,從來唔會帶黎根本改變,而家支共只係徹底還原佢嘅真面目
算啦

我以前咪又係大中華膠

係呢兩年先開竅
08年已撐陳巧文
其實以前啲洗腦技巧仲高明
使乜出動咩國安法、國民教育
透過紀念六四、扮中立媒體、流行文化、歷史教育,你班香港人自動自覺大中華主義入腦,自動自覺反台獨藏獨港獨,自動自覺支持大一統
呢啲軟性洗腦先恐怖
清行得前
我係呢幾年接觸姨學先開竅
仲有保釣

南京事件
係 堂主寫過 清醒嘅人 應該係曾蔭權時代已經感到低氣壓 中共重手落藥就係嗰時 當然遠嘅 80年代已經布局
10年我已經係高登鞭奧運開幕禮post我係中國人呀屌,04年從心底就睇唔起劉翔,應該係階級本能
無普選就無主權,所以就無法治,所謂民主自由只係虛幻!

無主權就好多離地中產,喺借來的時間借來的地方,盡快cap水移民走人,仲未走得就借助販民以為可以頂住一下,其實就係幼稚行為!
我聽完佢諸夏十大罪人講毛澤東之後就迷上左
簡直係外科手術式嘅分析
啲比喻抵死得黎又貼切
主權先 定 普選先
無一個體制係做出黎俾人「抗爭」用既。問題係好似英國去統治香港咁,佢會整個地方係尊重人只要講既係有point,隨時可以喺各種媒介提出黎,唔係就唔會有原居民地權呢樣野出現
重可以體內抗爭
有冇片或文?Post上嚟睇吓!
大學生杯葛:費事俾個制度玩
https://lih.kg/2490757
要學鄭松泰議會路線先係正途?
嘩,呢d post都見到風之谷
重睇返漫畫先,每次睇完,都會搵到衝勁
https://www.youtube.com/watch?v=vtdHHYJEFrY
建議你聽曬全個諸夏十大罪人系列
係姨學幾好嘅入門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞