Tomica / 車仔 討論區 19

1001 回覆
31 Like 2 Dislike
廿幾年黎76都係主流係理由唔繼續出
唔係啲資深玩家無得新舊車放埋一齊都幾頭痛
所以我贊成出多幾條line分唔同比例
但而家巴模市場咁多間公司出一共係有43 64 76 110 120咁多種比例(曾經有1/60不過無再出)
得43同76係偏模型向
其他都係玩具向
希望佢地會將64定位返模型向
到時應該都可以吸引班64車迷入埋巴士坑
肯重出24未
第一句就打錯字
「無理由唔繼續出」先岩

係喎你唔講都唔記得有出過24
細個無錢買好恨要
大個有錢買就無位擺
有錢嗰陣冇位擺之餘見到佢天價又覺得唔值

BC早幾年出過fb post話搞緊新 結果都係冇影
論比例仲有 1/150
1/60 keep 住有出 不過只此一款

呢套模獨家村情況某程度上解釋咗點解香港造 1/76 唔會做埋 1/64
因為比例太相近 就算佢零零丁丁一款大少少都唔會太介意 重新開過套模個邊際利潤大唔過成本

64 走模型化暫時未見到有咩太出眾元素去做

一黎市場同 76 重疊咗,除咗同本身收藏比例有出入之外仲有價錢問題,若然比照依家 1/76 果種精細度先叫模型嘅話定價肯定唔止五百,會嚇怕唔少人
其次唔少玩 64 車仔係因為土地問題,64 大車明顯同呢點有 contradiction,加上巴模又唔似拖車咁同車仔搭配到簡單情境,變相呢堆人要入坑一早流曬去玩 110/120
呢堆因素底下當你一個 diecast 殼學 corgi 1/76 咁出兩個 product line 一個模型向一個玩具向都未必回到本

已經未計巴士公司未必開綠燈比你做呢點,香港主流巴士公司要出模型唔係來者不拒
TLV架hi ace真係正
最簡單攞部7iny 76模hino700九巴拖同新64模hino300平板車泊埋就知76同64點解泊唔埋

有乜理由部細噸位貨車嘅屋仔會大過大噸位貨車嘅屋仔
其實講貨車起套模已經易一模多用 唔駛淨係困死係香港Market 易啲出外國車啦衝出外國Market啦
講真我唔係反1/76,但相信市場上有唔同比例嘅大車模型/玩具都絕對係消費者所樂見。

只於果d類似「大家一齊1/76同1/64一齊撈埋玩啦」嘅言論我一直以為係得7iny 喺facebook開live嘅片先講得出。

如果各位車友對細節位無要求,都唔會一直以嚟屌拓意,7iny, era嘅造工,亦唔會屌柒紅白盒tomica質素回塘啦吓話

都係果句:如果再有1/64嘅香港巴模又好,甚至係1/64嘅coaster香港小巴都好 (schuco果架福士十四座我已經有, 但era果隻suzuki carry香港小巴我就真係買唔落手),我都會買
呢樣真呀 除左貨斗印唔同古今中外嘅公司,
甚至可以後面唔擺貨斗,改擺吓環保斗 高空工作台 甚至箭咀車都一樣得 (例子:tomica 架五十鈴一樣係83 -> 70 -> 36)
淨係個駕駛倉係合金已經得
唔好曲解我意思
1/64 1/76 尺寸固然係有差 但係果 3cm 係咪明顯到唔擺埋一齊都好顯眼先?
正如 1/110 凸 1/120 起碼成度門,但係又會唔會有人分開討論先?
我都唔係反 1/64 㗎,我唔認同 7iny 果種 1/76 當/兼容 1/64 玩嘅態度,但係我唔覺得兩種比例係排斥關係到儲一樣就棄另一樣,各有各玩有咩所謂?

我睇法係呢度根本說服唔到廠去試下做埋 1/64,從來個 argument 都係要人考慮自己個組合一致性
咁一開始個討論就係問64同76擺唔擺得埋一齊呀嗎 都無人講過76 64歸邊
#742 唔係就係話緊啲廠歸曬邊咩
絕對係,香港1/76巴模已經有二三十年歷史(Corgi堆Olympian),出過嘅車款/Livery起碼有幾百甚至成千款,本身已經固定儲落咗一大班有玩開1/76巴士模型嘅人,而且重點係出過嘅配件都係以1/76為主(80m出嗰啲香港情景同巴士站等等),貿貿然走去轉出1/64精細模型嘅話反而會唔知個市埸反應係點商人始終係要賺錢為先,喺本來食開嘅餅繼續有得食之下仲點會冇啦啦走去搏一個唔知會賺定蝕市場

有無人知呢三間廠同期新出LC80新模係share模貼牌車定係真係咁癲各有各玩各開模
其實呢 呢度根本無人曲解你字面意思架
如果你覺得呢個有為數唔少人好似曲解你意思,你好有可能需要actively review your interpretation skill了

只於3cm係咪好顯眼,我可以答你:係
如果你係廠家嘅話,而家消費者有demand, 你呢個廠家去做嘅唔係provide solution, 反而係想企圖消滅demand.

你嘅理據來來去去話1/76歷史悠久,廠家唔想lam多個市場嘅水,我哋寧願出番1/76嶼巴村巴模型都唔想出一兩部1/64巴模試水溫試呀

就假設你係完全反映到香港大部份廠家嘅意見
咁無嘢嘅 純粹係意味住香港廠家未必能夠回應市場需求,遲早畀其他競爭者搶佔先機囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞