Tomica / 車仔 討論區 19

1001 回覆
31 Like 2 Dislike
百幾蚊兩條女都ok,但無貨

上色唔計,呢啲金屬公仔一set120入都算扺玩,不過造型美式多啲囉,或者揾返TLV,今年TLV都開始出人仔
邊度買?
之前香港車舖開團買的,你上淘佬打"金屬人偶 1/64"應該揾到,淘佬仲平過香港舖個價幾十蚊
得個知字
置頂第一間店Toni car應該搬左
感謝師兄, 睇唔到有更正不好意思
oh,要淘
Shit ,睇黎我要入埋 hobbyjapan 架 AP2了
我發覺1比76同1比64成日撈埋一齊去講,但係兩者撈埋一齊玩會唔會好怪。

例如我有tomytech架1比64的士,但小巴好似得1比76?
唔熟車嘅人唔會覺得1/76同1/64一齊玩有問題
熟車嘅人將1/76同1/64一齊泊埋就會覺得好有問題

經典例子用經常自稱起模貼近真實嘅本土情懷公司架聲稱同時係1/76同1/64(實際只係1/76)嘅Hino300拖車拖1/64 Hiace, 真車明明架Hino拖車大Hiace成個碼, 但泊埋可以一樣Size, 唔熟車就會覺得觀感無問題, 熟車就會強迫症發作無可能接受兩部車一齊玩
TLV幾時出s2000
撈唔埋架 你拍架76嘅12米巴士同一架64嘅五噸貨車一齊你就好覺架 篤眼篤鼻架
但係好多本地公司依然困住咗喺1/76呢個框架入面
而且困喺入面依然有錢搵,但出1/64大車可能會畀人嫌三嫌四
1/76 又有咩唔好先?
呢間本土情懷藍店唔少其他車嘅比例都係亂鳩咁嚟
尤其同1/64咁上下大細果d私家車
同而家1/64 d模型車拼埋一齊望落好似有d odd囉
1/76嘅non-巴士嚟講,除左7iny出果d sprinter政府車,好似都係主力得oxford, 或者以前airfix都有出過少量1/76軍模有出

但tlv, greenlight, hobbyjapan, kyosho, eracar, m2, minichamp, norev, 7iny, bm, inno, minigt, lcd, schuco, 拓意, hotwheels...... 甚至青島社都出1/64扭蛋, 呢d廠令一大班非巴迷加入儲模型車嘅行列

咁而家班1/64玩家希望有廠出吓1/64嘅大車都唔算要求過份丫
調轉咁講 你數果堆廠主流出得 1/64 大多都係出開細車
咁點解香港出開重商用大車唔出 1/64 就講到佢地係畫地為牢先?
大車出 1/64 除咗照顧到部分玩其他車仔嘅玩家之外仲有咩特殊優勢令到模型公司要破格出 1/64 唔 stay with 1/76 先?12m 車計除開兩者其實只差 2cm,分別係咪真係明顯到開闢到另一個市場先?
反而TLV 同 Mini GT 有出 1:64 大車
出開一路有人買咪繼續出76 不過巴模玩76好似都係得香港同英國 唔知係咪慳位先出76唔出64
Oxford 自己官方話係夾返英國鐵路模型
我自己睇法唔止係出開 1/76 有人玩咁簡單 而係 1/64 同 1/76 差別太微唔夠開新市場出黎做
就算好似 7iny 咁持續大量出 1/110 都唔會做得好起,因為 1/110 成功除咗係之前冇人大量做之外仲勝在 size 啱啱好 fit 黎推,再加埋去食住之前雪糕車同埋其他情懷嘢個勢先成功

依家唔好講咩情懷啦,香港情懷咪即係搵錢至上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞