Tomica / 車仔 討論區 19

1001 回覆
31 Like 2 Dislike
有無多啲相
西武巴士六舊水全新係咪可以入
yes
新手一問
點解54 fd2好似好貴咁㗎
我有架越製
盒殘 車超新
大約咩價位放呢
唔係好知目前咩價,但應該200左右?
呢幾年多咗1/64廠出fd2,tomica就跌返架啦
早知早啲放啦
Thx樓豬
以前真係好癲,本身部車日本人都炒緊
但大概十年前開始多咗班某國人同南亞玩tomica,就真係痴晒線,個價有時仲貴過日本製嘅車
啲特別版例如咩無限RR,2車set,賽車boxset,全部過千
依家個個都玩咩inno64 IG64,tomica越嚟越少人玩,變返小朋友玩具
之後出嘅fk2同fk8,除咗第一水之外全部正價就買到
我由2000年開始玩tomica, tomica常品質素有段時間係有進歲過,不過近5年啲常品的確係好大倒退。
常品閪車任何年代不嬲都有,不過而家做工差 QC求撚其其有時滿心歡喜打開盒一拎架車出嚟就屌晒老母,如是者中多一兩次伏唔係tomica死忠都惟有轉買其他車。

2012-13打後無啦啦多咗好多人玩車仔,不後當時初點回都無炒得咁顛,起碼我買veneno黃色都可以輕鬆正價入。反而之後多人開始喺fb開group同買賣就真係個市場真係唔同晒。常品 舊車 日製 乜替特注都大把人要,加上新入坑果班人乜都盲搶,連以前一啲大家覺得唔起眼嘅垃圾日製都由幾十蚊價升到$2-300,而家要買一早買咗嘅咪少人要囉。仲有啲type R 果時架架特注$1000 up 根本係家常便飯,而家乜廠都閪冧式出type r , porsche, 190e 呀想價係唔落都幾難

不過如果玩啲稀有日製tomica 價錢上冇乜大起大落,有啲舊日制長貨櫃車同boxset啲價錢愈炒愈有,始終而家多咗好多大陸同東南亞嘅收藏家好肯俾錢收貨。
前排見到有日本Twitter推主幾百yen就買到type r佢地啲二手店真係好正
tlv 190e同波子 不跌反升
的確少有少少嘅日製依然有價有市,不過當日炒起嘅常品就仆直
講起仆直,曾經紅極一時嘅兩次車真係由天堂跌落地面....果期d Karla 特注車而家無乜人要。
置於兩大hold車舖出嘅二次直頭變晒地底泥,見過有師兄放再平都冇人接
190e好似冇人出街車?

或者同其他廠比,tlv造工更勝一籌
有對比有傷害
tlv算係性價比最高,對得住個價錢
TLV有10幾年歷史,以前都出過好多人氣車,只係以前香港唔普及。以前日野大雲梯車N24b有一段時間日本蟹晒,香港賣$400一架唔洗都去塵兩年先賣得晒。而家日拍次撚次¥35000以上落樓。香港代理未入行貨之前要買TLV只有搵去日本代買同太源街食炒價。要儲TLV未有日本郵購寄香港前基本上係好困難。日 
我唔覺得TLV 近5年頹咗,反而近幾年出車種類同數目比以前任何時候都要進取。
分分鐘tomy就係知道好多人由tomica轉咗場去tomytec,所以而家主力去咗tomytec。新出啲tomica真係focus返去小朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞