Audi Q3 新車

120 回覆
3 Like 8 Dislike
GLA200唔會後悔,抽個時間去仁孚坐下
我就會買 35算,塞車慳油啲

2.0 就 Q5 算
當日都有呢個困境

我自己覺得Q3 45果啲Options係唔合理
就算你45 basic都係齋到仆街

相反Volvo XC40又齊料啲 我覺得內籠Quality係OK 甚至乎好過Q3門柄Handle個啲膠位 Dash果啲膠位咁
後座的確都係Q3好啲可以Slide可以adjust 但如果你都係車老婆同狗即係對你無乜影響
XC40內籠空間感又大啲 天窗又好啲
係個Infotainment位無Q3咁techy
其他無論係動力/內籠/櫈/樣(未必個個睇法一樣) 我覺得都係XC40 fit啲

GLA就得啖笑on9 啲膠位多到 櫈又唔好坐
動力又唔係好 options一樣要加
可取嘅地方就淨係個好Cyber但唔係特別好用嘅Infotainment

End up自己最啱心水係XC40
不過最實際都係試車
35 代理話冇option 加
45 有呢啲加

我主要想有返360鏡同 cruise control 呢啲安全設備

Q3 2021 基本配備
https://www.audi.com.hk/dam/nemo/sea/hk/pdf/specificationsheet_pricelist/Audi_Q3_Specification_Price.pdf

係呀35冇sportback
代理冇講有
如果個車架包嘅option少到你容忍唔到, 應該搵個第二架

而家加錢既option,第日換車二手價唔計, 因為同你同期出車嘅好多都冇加到option, 同期個二手價又差唔多, 即是加option既錢倒咗落海
其實我都好鐘意xc40
尤其係佢套city safety 真係好齊

如果唔係
1. 訂車要7月8月先有得攞
2. 吉利汽車 心理關口

我應該會排xc40做first priority

題外話 感覺Volvo 偏冷門
整車會唔會特別麻煩
今次volvo 冇介入brake
睇中xc40既話, 可以諗埋recharge版
比我一定買45 TFSI 雖然係假Quattro
但都一定安全左
你依加話對動力無要求姐
你揸多排就明大力d係好重要
360鏡頭同cruise control真係唔使加因為Q3咁細部有後波就夠晒
同cruise control對我嚟講真係用唔著
hill descent control, MMI navigation就值得比錢買
35 啦, 你個d option 用用下就會發覺係冇用
Hill descent 真係會用咩,我揸咁耐未用過
hill descent 同mmi navigation 先最冇用喎
我都無用
只係感受上比360鏡頭同cruise control有用
我寧願呢兩樣

市區揸多連 cruise 都唔使
對於我嚟講佢4樣都唔使
只要有Apple Car play就夠
只係樓豬話自己新手
360 都有用嘅,啲停車場好窄
Q3可以有幾大呀
係咪講緊佢基本包嗰個咩 park assist 定 parking system plus
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞