Audi Q3 新車

120 回覆
3 Like 8 Dislike
先利申:新手第一次買車買一手車

Showroom 睇過Q3
車款、內籠、車廂空間都啱自己心水
問題係應該買邊一個版本
35 TSFI 定 45 TFSI Quattro

自問對馬力要求唔高,前驅150匹定四驅230匹都冇所謂,主要都係做腳車加假日車老婆同狗狗去遠啲玩

35 TFSI 賣 380k 但原來好多配備想加錢加option 都冇,例如 360鏡頭、cruise control、hill descent control, MMI navigation
45 TSFI Quattro 賣正價 470k有得加option,但加埋option 近500k,就嚟q5 都買到

其實q3級數嘅車應該已經好夠用,但買得新車就係想有齊一架新車應有嘅設備

係咪真係值得攞多120k 換有埋Quattro 加完整車廂設備
定拎得咁嘅價錢出嚟不如Benz GLA, BMW X3 或者Q5 好過
求指教

另外其實另一部睇中嘅係Volvo xc40 inscription
賣420k 齊晒所有options
但代理話而家訂車要7 8月先有得攞
加上 Volvo 大老闆係...你懂的
新手買新車 你唔到一個月就會後悔 未操熟好易揩花
Volvo xc40真係幾有誠意
差90k
如果budget夠
唔加option買45都有so
不過好老實
不如問sales買上代A3 40 TFSI 貨尾
不如試駕下心水型號再決定
呢個問題我都諗左好耐
作為daily car 如果連cruise control 都無真心難搞
MMI 個地圖我覺得好過CarPlay
況且CarPlay 下下插線你都咪話唔煩(熟路另計)
150匹當慳油都可以
但係我寧願42個買A4 avant 齊料又型
Cruise control 有咁重要? 渣左就黎10 年車都無用過😂
你無用姐
好用到不得了
Dongo 成日斷斷下喎
ACC加完有冇保養先
人哋新車
踢保就無謂啦
有5年都踢埋
樓豬自己諗
唔加option 45 得個動力好啲咋喎
其他內籠設備同35一樣
90k 值得齋買個動力咩
我新手又唔需要咁好力飛車劈彎
35 個價根本就昆水魚
45 個價正常好多

如果你問我, 個動力加120k都值
咁誇張
過幾日約左試車
到時問下agent仲有冇20年45 貨尾賣平啲
我都好想架車有cruise control
睇台灣啲車片人地q3 35好似乜spec 都包 又無線充電又有齊acc
香港代理部35就乜都斬哂

A4 個spec 固然吸引
但q3 好似勝在車身短啲,a4 avant 好似成架車拉到好長
對我嚟講suv 比avant 合眼緣好多
真心答你 45
屌, VOLVO 不如東風啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞