吸引力法則?

89 回覆
6 Like 9 Dislike
第二點咪答咗,都唔關咩野定義神同世界事

而家係講,如果你真心信個神,相信佢安排
你就唔會咁唔滿意,要自己吸引咁多野啦

有冇神:上面我有俾埋無神論者version
有冇吸引力法則:追完post你都應該睇到,我覺得無

答晒了

再扯落去會變第二個topic同太雜
呢個post重點只係吸引力法則
張帖留名學野
人的確係好難理解同定義,然而點解係對神嘅定義又咁有信心同明確,係超越萬物嘅上位者?

我意思係人好難定義咩野係神
打得唔清楚sorry
吸引力法則好簡單嚟講就係你個心想咩,咩就會出現。

大家成日覺得咁啫係求女有女,求錢有錢啦,邊有咁痴線。

其實同樣地,如果你覺得自己一直會窮,咁你就會一直窮。這覺得香港無希望,香港就會一直無希望。

所以啲人成日話,個個都想中六合彩㗎啦,又唔見個個都中,吸咩引力法則吖。可能係因為你心底其實真心係覺得「自己一直會窮」。

以為吸引力法則好容易用嗎?才不是。要個心真係由衷positive thinking係好難㗎!
笑死
可唔可以喺嚟緊晏晝12點吸引一隻UFO喺IFC頂樓??
首先其實我覺得如果講邏輯理性,
無論new age定世界任何宗教都係差唔多

兩方都通過唔到科學考驗
沒有誰比誰高尚
不過宗教野本來就無得用科學解釋,所以都唔打算要用咁嘅方向解讀

但吸引力法則其實都好多自圓其說野
我覺得講到尾
宇宙振動就係
借靈界的力量幫自己吸引啲,
人本身無得用意念吸引嘅野
(人既意念本身無力量,意念就只係意念)

所以我上面先講
即係想做神做嘅事(嘅一少部分)

但到底果啲靈界力量係乜野?會唔會係邪靈?
咁呢個風險就要當事人自己受返
首先我又無意話基督教係最好

我上面之所以拉耶穌出黎解釋
係因為咁樣比較,
大家會更容易明白祈禱同吸引力法則嘅分別
因為好多人(包括以前嘅我)都以為兩樣野好似,但其實根本完全唔同

而點解揀耶穌,係因為連佢身份咁特殊,
又係義人,佢嘅祈禱都有唔奏效嘅時刻
更何況係普通人?

new age神學觀我覺得同其他宗教有啲似
都係無法用科學解釋

所謂輪迴報告,
好多宗教都有人聲稱睇到或者聽到野,
道教都會聽到有信眾認為自己收到神報夢
同埋其實天主教都有神蹟報告(如果有事實可以睇到,可能係真,但我存疑)
輪迴野又無人prove到係真

所以係大家一樣咁唔科學,super

至於你最下面針對基督教批評果part
俾我嘅感覺,就好似基督教有時出啲書仔,
講佛教或其他宗教有咩野漏洞咁
試過俾其他宗教嘅人睇完,真係得啖笑
因為佢地講嘅所謂“漏洞”其實係理解錯誤

然後你俾我嘅感覺同果批一知半解嘅牧者係一模一樣,
首先以色列做中心已經錯,
然後神係愛同公義
你miss咗後面果part
十一奉獻其實我認為關教會事,
唔關個宗教事,好耐以前都無話強制性要捐

我諗你要批評人地宗教,
首先你要睇聖經理解咗先批評
如果唔係就真係好似教會出果啲向其他宗教教徒傳教嘅書仔咁,只係自己自high
更正

首先以色列做中心已經錯,

應該話人地係聖經一早講咗要傳去外邦
你有睇就知最後已經唔再係淨係救以色列人
吸引力法則
鳩up當秘笈
講到尾都係begging the question

你要夠神心,你就會心想事成
你冇心想事成,係因為你冇徹底神心

New age有道好
就係無論點你都講贏,點都講得通
教識大家世界係幾撚荒謬
荒謬到有一大堆人相信荒謬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞