吸引力法則?

89 回覆
6 Like 9 Dislike
想知道new age撚同耶撚點睇吸引力法則

其實吸引力法則都興咗好多年,
我都只係當佢係啲普通self help野,
自我激勵etc,而且practice嘅人無分宗教
無信教,學佛,天主教基督教嘅都有人adopt

最近上上下網,
先知原來同new age有關
又咩「向宇宙下訂單」
神神化化咁

之後再研究下,就見到下面篇文,
同doreen virtue (前new age權威,天使卡創作者,已轉為信仰基督教)怒屌吸引力法則

Why the Law of Attraction is Crazy-Making Mind-Control
https://doreenvirtue.com/2020/06/10/why-the-law-of-attraction-is-crazy-making-mind-control/

【真話不好聽系列 7】吸引力法則與上帝 Cephas

https://cephas1971.pixnet.net/blog/post/126779207-【真話不好聽系列-7】吸引力法則與上帝-cephas

昨天有朋友看了我的網誌,問了我一個耐人尋味的問題。
【您說吸引力法則是用思考與提名宣告的方式滿足自己物質的慾望與財富。那如果用吸引力法則希望得到一本聖經或找到上帝呢?】
有人想過這個問題嗎?利用撒旦的神祕學來找上帝?
這的確是一個很有趣的問題。不過,或許我們要思考的不是吸引力法則或成功神學能不能找到上帝,而是要思考,吸引力法則或成功神學會吸引來的是什麼?
如果你看過朗達。拜恩的【秘密】,你就會知道,吸引力法則是透過對你渴望的物質財富、慾望具象化,並提名宣告,得到你想要的財富或地位、事業等世俗的慾望。成功神學也一樣,只是換了名稱,其實是一樣的東西。
所以,成功神學也好,吸引力法則也好,都只是在教世人如何更愛這個世界,如何更愛金錢,更愛名利,更愛權利與權力,然後用方法去吸引它們到你身邊。換句話說,它只能吸引地上的東西,吸引不了天上的東西,因為你不能用肉體、屬世的方式吸引屬肉體、屬世界的人來就近屬靈的世界。
聖經說過,要尋求 上帝必須有『憂傷的心』和『痛悔的靈』,簡單來說就是必須承認自己有罪並向 上帝悔改。要承認自己有罪很不簡單,因為必須先意識到自己的確犯了罪而羞愧不安,才有可能向 上帝認罪。聖經上說:世人都犯了罪,虧缺上帝的榮耀。唯有真心認罪悔改的人,才配得到耶穌寶血的洗淨與赦罪的恩典,才會體會到重生的喜悅。所以從天而降的不會是五顆鑽石,也不會是金粉,更不會是物質世界的成功,而是深刻悔改後的救恩與重生。

那麼,為什麼我這麼憎惡吸引力法則呢?耶穌說過,人無法使自己的一根頭髮變白,也無法知道明天的事。所以如果你認為可以透過自己的想像力或提名宣告就可以吸引你想要的一切物質慾望,那就表示其實那不是你自己的能力,而是撒旦在其中讓你誤以為自己有能力,實際上是它在背後操弄與迷惑,並且一步步讓人在不自覺中走進它的陷阱,最後遠離 上帝,進入死亡。所以為什麼我一再嚴厲譴責與提醒的用意在此。因為在財富與物質成功絢爛的背後,是把人拖進地獄火湖中的陷阱與迷惑。
我當然知道大多數的人都故意關起耳朵不想聽,因為事實殘酷,就好像駭客任務中尼歐看到真實的世界跟虛擬的世界天差地別一樣,寧可躲在虛幻的快樂中也不願面對自己正在犯罪沉淪的事實。但是朋友們,這就跟小確幸一樣,是在打麻藥,打嗎啡,時間一過還是要面對啊!寧可醒著痛苦也不要在虛幻中快樂,況且有主耶穌,我們有啥好怕的!就算是逼迫、危險,耶穌會成為我們的保障,沉浸在虛幻中卻無任何得救的可能才是最深沉的恐怖與悲哀吧。

我不打高空,我知道錢財在世上的重要性,我也不會要大家都不要賺錢,但是你必須思考的是,你愛錢勝過愛耶穌嗎?你愛自己勝過愛耶穌嗎?耶穌和錢,哪一個是你的第一名? 上帝與瑪門你只能挑一個。不用給任何人答案,誠實問你自己就可以。用吸引力法則是找不到耶穌,找不到 上帝的,唯一能找到的只有地獄之子~撒旦。

PS.聖經去買就可以,不用吸引!
其實吸引力法則係咪另類精神病

將“積極思考”扭曲為“問宇宙攞野”

覺得自己好似黃大仙,有求必應
睇少d對身心健康比較好
你講緊睇少啲new age定睇少啲聖經
Both
ok
=我要心想事成
啱啱晚吹-就係唔科學講吸引力法則,下集都係
本來積極思考係好合理嘅
你積極啲努力上堂同讀書,
自己大機會攞到高分(但都唔係絕對成功)

而吸引力法則就令件事神化宗教化
link埋去啲怪力亂神度
又會咁橋……
我都覺,最後只係一啲做左啲野自己
我其實好耐以前
都有睇過啲濕9 blogger寫吸引力法則(當然無信同無執行)
果陣睇,都覺得件事好似幾有道理,
咩做人要正面呀,
負面思想好似真係唔好咁

但最近睇咗doreen virtue篇文就釋懷咗

(去到有病,抑鬱症,就不在討論之列)
都係果句:啲人成功咗講乜都得㗎啦
吸引力法則信徒:你未成功係因為
你嘅意念唔夠強/宇宙等緊一個啱嘅時間/你求嘅對你唔係最好

其實人一定唔會次次都心想事成
因為人唔係神
同意,呢個我亦界定係正常積極思考,
即係半杯水理論

但問宇宙攞野真係痴線
都係行為心理學
但有時真係解釋唔到
突然好想隻歌睇番條片, 隔幾日youtube自己recommend。
有時諗緊一個朋友, 隔左幾日佢竟然會搵你傾計
對我黎講, 有時係幾work
但你都可以話係, 正面思考+自我實現= 吸引力法則

但你話問宇宙拎野on9, 又未必, 榮格都有所謂集體潛意識, 有共時性。 佛教都有所謂共業, new age 都強調back to the source.其實都係講緊意識靈魂真係可能連結住個source(宇宙起源)

再從另一個角度諗, 如果你信有命運, 其實即係宇宙比緊d野你,傳緊d野去你個意識度,等你主觀咁令事情發生, 咁調番轉, 你個意識問番個宇宙拎野, 又得唔得呢? 就算唔係實質上既野, 但好多idea 都係憑空想像, 咁你又點解釋呢d idea邊度黎呢?

可能其實個宇宙真係有個cloud, 只要你connect到就可以隨時download 落意識到。 所以正確黎講你唔係問宇宙拎緊野, 你只係想拎番你原本有但唔記得咗既野。 好多時可能都connect到但唔知, 夢境就最明顯, 好多冇成世見過既野同人係夢都有, 仲可能不同時代, 不同身份。

不過講咁多野, 不如去番最原始個問題,其實人有冇自由意志(freewill)
根本證明唔到人係有自由意志。 如果你信神,咁人更加冇自由意志。 如果你唔信神, 你又點證明獨立個體, 唔係比人控制住 好似the sim 咁, d 人係game入面都應該覺得係自己做緊想做既野。
但其實比我地撚緊。 咁同樣, 我地又會唔會比人撚化緊我地3 dimension 可以撚d 2 dimension既生物,但人地更高維度一樣可以撚化緊我地其實 想像到都好似可以去到超過10個維度, 想像唔到有幾多個都未知。
其實個人認為
吸引力法則最大嘅問題就係

人類想做神做到嘅事

而我認為呢樣野根本係無可能,亦無需要試,因為人神有別
人只要活好人嘅生命就夠

你開頭講果啲巧合,
我覺得同吸引力法則無關,
反而似佛教所講嘅“機緣”同“巧合”

但如果你係無神論者,或者覺得人可以做到神
咁就當我無講過啦
吸引力法則邊有你講到咁神, 可以做神做既野。 佢只係提供一種積極既生活態度, 即係佛教成日講既方便法門。重點唔係個結果, 係當你不停想archive件事, 你自己個腦就會不停諗點樣去做, 邊個可以幫到你, 就算最後做唔到, 但過程都好多收獲。 吸引力法則只係利用人既慣性思維, 等你去厄自己個腦去積極生活
至於你話真理, 其實可能根本就無真理。 佛教話等你成佛先再傾。 其實new age 都冇所謂特有既定義, 佢只係想去宗教, 等你係無宗教下都可以從事精神運動, 根本好多野都可以話係new age. 但佢己經對呢一個時代好大影響, 而家連香港都勁多人都話去做咩yoga 冥想。
當然佢地只係覺得係一種運動, 唔係心靈上既修練。

其實最緊要就係唔好咩都ban, 做到心靈上既開放, 同神一樣, 你唔可以證明佢既存在, 但又唔可以證明佢既不存在, 咁咪包容尊重, 再argue都無意思。對錯只係二元對立層面既產物,從來都只係觀點與角度, 又何來對錯, 真假呢。 想自己靈魂意織進步, 最基本要跳出二元對立, 睇少d連登啦
首先
其實你個人覺得嘅“無咁神”,
已經算係超越咗人類能力嘅事,而係做緊神做嘅事(嘅一小部分)

唔係話無咁神就代表係人類能做到

例如我淨係識
心諗住今餐食乜餸,今餐就真係食果樣野
你可能覺得唔係好神,但實際上已經係神嘅範疇

而二元對立

我只能夠講,對錯、真理與謊言、善惡
係一撚定係二元對立,
唔會有第三個選擇,
所謂中立亦只能歸入惡果邊
呢點你睇香港所謂中間派都可以睇到

diversity唔係樣樣野都可以apply落去
否則世界沒有對錯之分,你亂殺人都可以無錯

而且本來乜都推崇diversity 就係自相矛盾
因為推崇diversity本身已經說明
否定diversity 係錯
咁仲叫唔叫有diversity?
曲解晒自我實現預言做new age嘢
仲有書係target後生仔
以前都有買黎睇 好彩冇睇入腦
其實我覺得

積極思想(普通self help,例如半杯水故事)
自我實現預言(心理學現象)
new age嘅吸引力法則(on9)

係三件唔同嘅野
但new age吸引力法則係吸收咗前兩者,
再加埋自己啲on9野入去
同埋要留意

半杯水的故事從來無打算改變現實,只係用咩方法接受現實

吸引力法則係妄想用不合理方法改變現實
個宇宙唔得閒理你呢粒微塵
自己積極自救 畀身邊人見到你價值去扶你一把啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞