吸引力法則?

89 回覆
6 Like 9 Dislike
你問返啲New Age撚到我
其實呢個就我上面
quote Doreen Virtue嘅原因

以前睇過類似你呢種講法
都覺得好似有道理
但同時內心都會有少少怪罪自己,
覺得係因為自己有時有負面磁場影響到件事結果

但睇咗Doreen篇文我覺得我終於諗通咗

其實佢篇文,就算唔係耶教都適用,
你信其他神都適用
因為篇文最重要嘅message係人神有別

比個例子
我考試有溫書,但考得衰,
如果我掛住吸引力法則,
可能會怪自己擔心,俾壓力自己,
比負面情緒同宇宙能量振動乜乜77影響發揮etc

但事實係大部分人都有負面情緒同壓力,
考第一壓力更大

777都有講,自己失手考唔到第一名會喊啦,但佢仍然經常考第一,
又唔見吸引力法則影響到佢?

而放棄咗吸引力法則,
就會明白個原因可以係
你溫書無人地咁勤力、溫錯方法、
你天份唔係果度、比英文程度影響咗成績、
無考過公開試令自己騰雞緊張

而呢堆原因根本同負面磁場or宇宙能量無關
最多都係同iq、eq同自我實現預言(心理學現象)有關

結論係個責任唔係你嘅負面磁場度
你亦唔會心想事成(負面version)
如果會,2019年777一早被上百萬香港人咒死咗啦

而吸引力法則就係想令人覺得自己做到神做嘅事(嘅一少部分),
而我認為係唔應該,
同埋咁樣會招惹到邪靈或怪力亂神(有宗教會稱為魔鬼)

連正信佛教,
都有提過叫大家小心禪修時連到靈體,小心靈動現象
更何況係你主動向佢“下訂單”
[小學雞常識] 一二三維度同一二三維生物
https://lih.kg/2210983
其實睇完都唔明可以點apply
淨係知數學上嘅點線面
你問返啲New Age撚
唔係淨係名嘅問題

佢同祈禱(唔淨止耶教)嘅最大分別係佢當自己係有少少神力,
宇宙入面啲野佢有權要/
只要學到佢個方法就有能力要
覺得自己係100%話事

實情係你求神
神都唔一定會so你或者應承你
人生本來就唔可能係你100%話事/控制

你諗下耶穌釘十字架之前
都忍唔住求過神放過佢
(但佢有即刻補番句,話都係上帝你話事啦,唔駛理我)
而結果係照上去俾人釘死

咁已經證明咗祈禱同覺得自己可以向宇宙攞野係好大分別
最早提及應該係藏傳佛教嘅觀想法,應該成千年前
不過
吸引力法則係人想做神做嘅事

呢一點都無改變
無論咩派別都好
吸引力法則係人想做神做嘅事

係咩
神點定義?

我上面打咗咁長篇解釋

以耶穌嘅例子
耶穌就係尊主為大,將神嘅心意放係自己嘅想法之上(即使佢唔想俾人釘,佢都順服)

而信自己嘅吸引力法則
係覺得自己先係最大,自己係100%主宰,有能力用念力改變到現實
(企圖用念力扭轉不幸嘅事,用正面磁場、吸引力吸多啲賺錢機會,吸好工etc)
我指我同意你上面篇文嘅講法,但係唔同宗教對神嘅定義都唔同。點解覺得一樣?
超越萬物嘅上位者(視乎宗教,可以有多過一個)
同人唔係同一個level

人類其實好難定義,因為人低level過神
根本不可能理解

如果係無神論者,請將我果句說話變成

其實人一定唔會次次都心想事成
因為人唔會超越到宇宙法則

超越到嘅話,人就唔係人
總之就係唔好俾錢上課程
買乜買物
人的確係好難理解同定義,然而點解係對神嘅定義又咁有信心同明確,係超越萬物嘅上位者?

咁婆羅門教覺得自己係神嘅信仰者,同神同等。咁佢地係咪又可以直接覺得我同你嘅理解係bullshit?
如果會,2019年777一早被上百萬香港人咒死咗啦

同鬼/神/養鬼仔/ETC 一樣
仲好講
之前有條友上黎開post晒自己啲鬼仔

我即刻問佢陳同學單野
問唔問到真相

結果條友潛撚咗水
其實某程度上只係一個自我暗示

唔神化既吸引力法則我覺得係好既
婆羅門教覺得自己係神嘅信仰者,同神同等。

首先,
你又信佢但又同佢同等已經好奇怪

其次,
如果你真心信佢,你就自然會順服佢,
自願跟隨佢嘅旨意,
滿足於佢俾你俾你嘅野
唔會走去自把自為吸引呢樣,吸引果樣
咁只會係大家覺得奇怪,佢地覺得咁樣好正常

然後你再參透落去,你肯定唔到我地嘅神同佢地嘅神一樣。類似不可知論者嘅世界又點定義?有冇神,有冇吸引力法則?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞