吸引力法則?

89 回覆
6 Like 9 Dislike
更正
同埋要留意

半杯水的故事從來無打算改變現實,
只係用咩方法接受現實

自我實現預言都無改變現實,
只係因為採取積極教學方法令學生成績進步
學生iq始終係一樣

吸引力法則係妄想用不合理方法改變現實
例如用念力屌撚死你班on9仔向宇宙下訂單
哲學講到殺人
建議放棄基督
耶撚真係好中意咩都二元對立, 偷換概念
咁執著做咩其實。
殺人只係法律唔容許, 但邊個話你知對錯 殺一個應該殺既人, 同殺一個唔應該殺既人既罪 又係咪同等。
你成世守法公民,但你成世人食左咁多豬牛羊, 咁對於其他物種你既罪又有幾多?
只要時空唔同,角度唔同, 所有二元對立都唔存在。

神呢個概念又係好大問題
根本好脆弱。 不過唔想係度探討。
其實如果你話同神祈禱求神應許, 神會回應你。 人地問個宇宙拎野, 咪即係一9樣。 只係個對像唔同 睇唔出有咩分別
我接觸到嘅一套吸引力法則係同頻率/能量/共振有關
網上唔難搵到 所有情緒 感覺都有一定嘅頻率
你係咩頻率就會吸啲咩
好似收音機扭去fm90.3就聽到903台咁
你個人散發負面頻率好自然吸埋啲差野
越窮越見鬼 仆街磁石
唔識自愛自重嘅女仔 拍拖往往遇到唔識對自己好嘅對象
同樣地 你想要一樣野 先相信/知道自己已經成功
思想改變行動 持續嘅行動變成習慣
慢慢就可以實現到想要嘅狀態
其實唔關基督事

屌diversity自相矛盾嘅論點
係來自著名無神論者Sam Harris
所寫嘅The End of Faith
本書係十幾年前寫成,
但佢屌而家美國仲發生緊嘅多元文化亂像屌到應一應

唔好下下講唔過人就賴基督教

其實如果你話同神祈禱求神應許, 神會回應你。 人地問個宇宙拎野, 咪即係一9樣。 只係個對像唔同 睇唔出有咩分別

其實好大分別
第一,如果對象唔係宇宙,係啲陰邪邪靈,已經好大分別

第二,神唔係有求必應,你求佢未必肯,因為佢唔係你嘅道具
唔係講唔過人, 只係一睇你d post就覺得你係。 除非你否認。

我覺得你似神化 law of attraction多過ban d人睇完個post 反而以為law of attraction勁到可以做咩都得
咁結果
你都係講唔過Sam Harris嘅論點就話人係耶撚

同埋唔關law of attraction有幾勁事
係佢嘅性質嘅問題

就算我做到嘅野有幾微細(例如上面講今餐食乜)
性質上唔係人類做到就唔係人類做到
咁結果 你都冇否認你唔係
同埋所有野都係假說
講性質根本冇意思
本來無一物,何處惹塵埃
為咗滿足你,我即管答吓
我無返教會
但返學時期有接觸過耶教佛教(因為學校宗教科)
我而家有睇緊耶教書籍,考慮緊要唔要信耶教,但未決定

你再探討我嘅身份又如何?
咪又係駁唔撚到
仲要屌柒diversity果個係無神論者黎,
關我宗教取向咩事?

唔駛咁辛苦搵稻草人啦
咁我答番你, 用二元對立思維去屌柒diversity當然只會得到二元對立既答案
好多野係可以同時存在。而且什麼二元對立, 多元化只係我地想像出黎 真假善惡只係一個concept,唔係絕對,唔係客觀存在係呢個宇宙,即係我地一直係度討論緊唔存在既野,但又何必去出個post 黎否定呢。 其實再跳出一個層次去諗野人生應該會舒服好多

最後講多句, 如果呢個世界上真係有神, 咁我地係直接屬於神, 唔屬於任何宗教。
你好似未明Sam harris講乜

佢唔係用二元對立思維睇diversity

而係因為邏輯上
採用Diversity 已經係否定咗 不採用Diversity(即有二元對立,有分對錯)呢件事
兩樣諗法無法共存

所以Diversity 就自我矛盾咗
你好似未明Sam harris講乜

佢唔係用二元對立思維睇diversity

而係因為邏輯上
採用Diversity 已經係否定咗 不採用Diversity(即有二元對立,有分對錯)呢件事
兩樣諗法無法共存

所以Diversity 就自我矛盾咗
因為diversity 本身係擁抱所有野,無分對錯
但佢擁抱唔到自己嘅反面

而亂咁apply diversity 亦係中共嘅其中一項思考控制手段
想令大家唔識分乜野係對同錯,你無自由人權係中國文化,係diversity,唔係錯嘅,係文化差異
不過呢方面已經off topic所以唔提了
無對立, 何來反面
先搞清楚
1.突破二元對立即係diversity?
2. 二元對立同diversity真係一個對立面?

我唔係讀哲學, 等真係果科既ching答下。留名學野。 我只係覺得用二元對立個角度睇個世界都好辛苦下,下下都分對錯 無啦啦扯埋中共, 抖下啦ching
見親啲new age閪就assume左係精神病先
開口埋口宇宙能量 五維空間 陰謀論
其實同思覺失調真係無乜分別
明ching想講咩 我都認同

明顯佢地係用緊二元嘅嘢去諗 因為佢地都assume咗所有嘢都會有對立面
呢個係邏輯問題

不過係我錯,
同new age撚講邏輯係高估你地智慧

直接俾Sam Harris原文你
根本“diversity一定啱”,“無分對錯”呢啲講法
已經assume咗“無分對錯”係一定係啱

即是文中所講lurks a claim that's not relative but absolute
所以係自相矛盾緊

真係唔關咩二元對立事
呢個係基本邏輯問題
你思路都幾特別,會質疑人哋證實唔到人有自由移至,但係自己上面就宇宙可能乜可能乜,一啲都唔使prove
真係冇真假嘅話,我話玩女有助揚聲聲都唔好ban我
即係你承認自己犯左謬誤(訴諸人生情景)

就算佢係耶撚,根本同佢講嘅嘢係唔係可取不相干
[小學雞常識] 一二三維度同一二三維生物
https://lih.kg/2210983
其實睇完都唔明可以點apply
淨係知數學上嘅點線面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞