變頻分體 vs 窗口冷氣電費成本比拼,內附結論

125 回覆
9 Like 39 Dislike
睇錯, 你講緊窗分,
我上面係講窗口變頻.
窗分只有珍寶368係變頻, 我用過啦, 機貴, 用料差, 用左1年有霉味

獨家窗分變頻,機價貴過420,安裝一定要離窗架,已貴過420太多,out 得
420即係有石屎台
窗分=鋁架?

但條口同窗口有d樣衰 有冇得靚仔d

明裝,上圖喉冚,配裝修就木殼,假天花,燈槽,或暗喉穿牆
錢可解決
有石屎台點解要裝窗分先。。。你個台得40cm?
句句都係事實,有誇張冇老吹
我都笑緊一堆石器時代人撐定頻
窗分係咪鋁架唔搭棚都裝到
有冇推薦邊間安裝好
唔會呃錢
唔係話窗口好過變頻分體,係想指出樓主其實有d誤導
其實好多私樓都係一定要搭棚/吊船,呢度平極都3000
至於安裝,好多都唔會好似上面d圖咁窗台隔離就裝部出風機,1500安裝費真係唔夠,一般都3000左右
其實咁樣已經6000蚊,未計機
機價就豐儉由人,有d好似樓主揀既3000幾,貴到成萬既都有
你講到實牙實齒1500裝完唔洗搭棚,有d離地
同意
分體最重要就係裝工貴維修貴
機價差果少少慳嚟做乜
利申全屋窗口
香港起碼有七成屋有石屎台啦,公屋居屋更加係大窗台添,1500裝到420細機有幾離地我咪計埋2500裝每日畀多1.2蚊畀你睇
你住私樓如果連兩三千蚊吹幾年舒服嘅都畀唔起真係買黎托啦
要搭棚裝窗分托咩,窗分問題係珍寶獨家,我用過新裝係凍同靜又慳電,但一年已有霉味

唔識佢間間都呃錢,搵fd介紹用過嘅師傅,開工前講明要求
有無巴打識冷氣
話說早幾日天氣熱就洗左隔層網諗住果晚開冷氣
點知開左成個鐘都係得風無冷氣
部分體機都係用左兩年,照計無理由咁快打柴
有無巴打知乜事?我估就係壞電容
咁本身用鋁架窗口機
唔搭棚都唔會裝到普通分體
即係窗分得定唔得
有窗口夠位出機就裝到窗分啦,窗分得兩隻,變頻珍寶368,外機比較大,自己check size, Panasonic定頻, 4級能源,仲食電過普通窗口機,室外機同普通窗口機一樣。但窗分外機會比較深同要封玻璃,一定要整過個架,通常係整離窗架比較靜,你預個架收400蚊啦

其實你可以問師傅咁整得唔得420機可以打橫訓住出
留意返內文,唔係話比唔起,亦唔係話變頻分體唔好
只係想講好多私樓係一定要搭棚裝機
唔係你講到1500可以埋單,而係要6-7000蚊
再講多次,6-7000我都比得起,但我唔係要曬命,係想持平d講返裝分體機貴過裝窗口機好多
重申:無反對變頻分體好過窗口,我自己都全屋4部分體
唔知你有冇留意過啲新公居屋啦,起碼超過1/3裝分體機,有窗台有晒去水,佢地真係1500蚊裝到淨冷,2000蚊裝到冷暖。
你住私樓又有錢畀安裝費,咁剩低啲咩人先會裝窗口,一係租人地,一係就數都唔識計又日日畀人洗腦分體又貴又易壞嗰啲傻仔囉
留意伸出長度屋宇署有限制
可以打橫,我下次經過影打橫你睇
我呢邊冇冷氣窗台既單位係會打橫同個窗口平排咁裝,唔會咁打直伸出去
打橫我冇影到,遲啲先,大把方法裝420,唔係下下要搭棚嘅
有無巴打知乜事

冇突啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞