變頻分體 vs 窗口冷氣電費成本比拼,內附結論

125 回覆
9 Like 39 Dislike
剛剛有人問分體要幾耐電費先抵過窗口機,我計左數,有錯請指教。要計埋數咁慳家,我採用左某網店嘅機價,揀左東芝好評泰國機,及pan窗口機

假設唔使搭棚,唔使搞其他野,淨冷分體安裝費為$1500, 窗口機為$450
總費用為
3799+1500=$5299
3299+450=$3749
相差$1550

跟住我地假設由4月1開到10月31, 每日12小時,總共210x12=2520小時
每年電費差為886-508=$378
即係1550/378 =4.1年

實際上用得越多就越快回本,所以我結論係傻仔先用窗口機
都未計用左分體身體好左,睡眠質素好左,性能力強左,工作效率高左,升職快左,性生活滿足左
剛剛有人問分體要幾耐電費先抵過窗口機,我計左數,有錯請指教。要計埋數咁慳家,我採用左某網店嘅機價,揀左東芝好評泰國機,及pan窗口機

假設唔使搭棚,唔使搞其他野,淨冷分體安裝費為$1500, 窗口機為$450
總費用為
3799+1500=$5299
3299+450=$3749
相差$1550

跟住我地假設由4月1開到10月31, 每日12小時,總共210x12=2520小時
每年電費差為886-508=$378
即係1550/378 =4.1年

實際上用得越多就越快回本,所以我結論係傻仔先用窗口機
都未計用左分體身體好左,睡眠質素好左,性能力強左,工作效率高左,升職快左,性生活滿足左

第一張圖貼錯左

請問有咩問題,我部淨冷機連裝4800 添
點解要假設唔搭棚

唔係通常都要搭棚咩
屌你真係小學雞黎,你知唔撚知香港呢個垃圾地方既睡房個位有幾多個裝到分體?講到d人唔識,淨係得你識咁撚醒咩,淨係分體夠靜,睡得好d,都屌打窗口啦,裝到先得,弱撚智
咁係你自己唔識搵師傅姐,大把方法裝到420, 再唔係裝珍寶368
不過智力低可能唔識呢啲啦
棚同埋喉都逐尺同你計
仲要勁易壞,又要俾冷氣佬昆漏雪種/塞喉/壞室外機/抽真空唔夠
又要再搭棚
始終搭棚要2000幾3000蚊,但其實好多屋都裝到420 / 珍寶368 ,同埋好多情況其實師傅係有辦法裝到個架但水啲客要搭棚,但就要危險工作費+鋁架費。
你當我個po係畀啲有石屎台嘅人睇啦
搵大牌子買,全部都話裝唔到,唔通有生意唔做?裝分體貴好多
問一問,樓主你列出做例子嘅機,係咪窗口式分體,有冇咁易唔加野裝返係窗口原位先

簡單如改鋁架改玻璃都已經一大筆
室內機裝上牆走喉又一大筆
仲有之後修飾返啲喉

利申唔識
點解唔用返變頻窗口機黎比較
呢部係普通分體機,如有石屎台,淨冷機係唔使鋁架,裝外牆整鋁架一般一匹400蚊
拆舊架又幾多
你唔講埋
石屎台會唔會唔夠大放戶外機又唔講

呢部垃圾廢機淨機5000幾又嘈你想點比法
唔夠大咪420囉
香港有好多樓冇石屎台嘅咩
新樓個班被逼用分體
淨係租吊船加安裝費都唔知要開幾耐先慳得返
仲未計全部入牆暗喉
大吉利是要換喉就正
好多人屋企都裝唔到窗口機
而且除左電費之外,變頻分體會靜好多
未用過嘅人係唔會明
如果用家連明喉一條都接受唔到即係對生活有要求,試下佢點可能接受到自己用窗口機
https://www.emsd.gov.hk/energylabel/tc/cal/cal.php

機電署可以計,當然未必100%準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞