變頻分體 vs 窗口冷氣電費成本比拼,內附結論

125 回覆
9 Like 39 Dislike
咁究竟邊樣好
搭鵬裝唔係問題,最大問題唔撚知邊到搵個信得過既師傅,你又verify唔到佢係咪裝得好,抽真空,防漏氣做得足
你要搭棚又嫌貴咪唔好裝囉,大把人唔使搭架嘛,努力啲換樓啦
大把人夠錢買同裝,但同時都有大把人唔至在俾貴電費,裝分體要搭鵬都好叉煩,又要攪幾日,由搭去到裝完折返哂

窗口機衰極我當3年要換新,你整部舊機出黎,套部新機落同一個洞到再痴膠再駁電線攪掂,即刻開得返
係定頻
我係on9 先用變頻
我唔應該每年畀多幾百去享受成個夏天,我有罪
我都覺咁樣好撚爽,又唔撚洗洗部機
用1年就勁污糟
唔洗搭棚,我都狗衝裝啦,根本好多人要搭,除左新機,就算新樓都要搭啦好多,4年新樓,我朋友壞機,要搭去整,就算有保養唔洗錢,都4000蚊搭棚
唔係五毛
不過冷氣窗口機真係買格力算啦
除咗pan記其他窗口機都係美的/格力oem嚟嘅
買部美的代工嘅仲垃圾
香港以外已經好少人會裝分體定頻
D廠主力做變頻直頭係行錯路啦
咁你又唔用420分體同窗口機比較?
如果間屋用得正常size分體機本身都唔會有位裝窗口機啦
用開窗口機又點會有位裝正常size分體機?即係得420揀
就當你3年換一機啦好嗎, 雖然我用左5年都未換
計下9年換2次機啦.
變頻分體新裝 3799+1500=5299
新裝窗口機 3299+450=$3749
相差$1550, 9年即1550X3=$5050
第4,8年拆分體機$300, 拆窗口機$100, 共差$400, 總共$5450
電費一年差$378, 9年差378X9=$3402,
9年總數差5450-3402=$2048
每年差2048/9=$227

屌你老母, 我要每年畀多227蚊先可以吹9年分體, 好貴呀, 夠食9日M記啦, 一年食一次可食9年
你咪走呀, 你等我

我怕左你, 揀部新420機$3799啦, 唔揀$3499啦, 安裝$1500
3799+1500=$5299
3299+450=$3749
相差$1550

電費年差889-504=$385
回本1550/385=4年
喂, 點計先今次, 安裝費又要加幾多先夠呀
裝分體邊有咁平

我裝部匹半都收3000安裝費
唔洗搭棚
你淨冷定冷暖先, 淨冷唔使鋁架, 唔使去水, 唔使封新玻璃, 如果喉係12尺內乜都唔搞仲有咩錢加, 你搵埋D咩變頻線又200, 避震膠又200, 高空工作又300果D黑店就另計啦
https://www.hitachi-hk.com.hk/tc/products/rasdx10cwk.html

依部 1.5匹果種

應該變頻無暖氣
我已經格左4 5 間價
都係咁上下

有拆玻璃 抽真空果d
無搭棚
係咪俾人昆左

有鋁架?鋁架1.5HP一般收400蚊.
喉好長?額外每尺要70蚊左右.
你睇睇有冇加左邊D額外收費?
淨冷機最簡單係直接鑽係石屎台上面, 抽真空係一定包埋架, 要收錢先抽可以叫佢收皮. 避震膠原裝有冇送? 有送都收錢又可以叫佢收皮.
淨冷點收3000?
睇黎大家都好鍾意窗口機, 當我冇講過啦
我屋企用左十年
當你搵左個大師傅裝部420收2500啦好未
咁大師傅裝當用到4年啦

機+裝工差2550
4年電費差385*4=1540
4年差左1000蚊呀,屌,每年要畀250蚊先可以吹分體,太大負擔了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞