變頻分體 vs 窗口冷氣電費成本比拼,內附結論

125 回覆
9 Like 39 Dislike
一年開7個月,一個月足足$35.7, 每日要成1.2蚊,破產都唔掂
我反而有一兩部定頻壞先過啲變頻 (同期買入)
變頻分體同窗口機 , 講享受根本兩樣野 , 唔會時冷時熱 , cut in/cut out 又嘈 , 我兩部機換之前都用左超過10 年 , 仲係用緊 R22 雪種。
住舊樓咪係
新樓租吊船整收皮幾野一次
屋企同公司都裝左
非常好用同靜

Btw你呢個post係講冷氣電費成本比併
我當窗口變頻開個陣係120分貝
咁又點?
我都幾肯定新樓係特登咁做
睇正負皮就知你係少數

唔係得你裝過嘅,有啲人聽力太靈敏部機有低頻噪音嘈到訓唔到,有啲人年紀大左聽力退化,或者天生聽力遲鈍咪覺得好正
同你講野真係得啖笑
冇辦法,有人打仗都訓到覺,有人有蟋蟀叫都訓唔到
我用過啦,壓縮機製冷時比定頻嘈,恆溫時有低頻嗚嗚嗚聲,煩到死,恆溫效果麻麻,打開個門一陣佢又起動轟轟聲,機價貴過分體連安裝,你覺得係好機完全冇問題
有冇人可以解釋下點解全世界都用變頻
日泰台中,邊度黎定頻機呀
係香港啲師傅昆鳩你地咋,就好似啲油漆佬係香港仲批埋啲菜膠灰,全世界都批緊膩子灰啦
老實講
長期用既一定係變頻
各方面都係
除非你係林超英40度都唔洗開冷氣
不過
呢個post 既人係笑你講野on9
你睇下留言幾多人覺得窗口機比較好先
支持樓主,變頻用過返唔到轉頭,又靜又涼得平均,個世界向緊變頻行緊,成班廢老重用定頻,你唔好用智能電話啦,你返去用 Nokia 啦
咁咪即係窗口分體變頻最抵
錯錯錯,畸型產物,機價貴,低頻噪音嘈,恆溫性能差,完全唔明點解唔裝420
少數有生活品味嘅人
變頻唔係恒溫性能好咩
點解窗口分體式變頻就變差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞