[轉載自品蔥]本人親身經歷:南疆,一個真實的1984世界。(一手資料,長文章)

209 回覆
220 Like 5 Dislike

一句反恐,就乜到壓落黎,完

同埋新疆、西藏漢人好多都想離開,只係戶籍問題走唔到
"漢人是受信任的韭菜~!"
2014去圖博淪陷區,完全一樣
當地會經常性的在大街上舉行反恐演練,扮演敵對雙方搞對抗,對於不明真相的吃瓜群眾,很有可能以為真的有恐襲事件發生。每週也會有固定的時間安排商戶們在街上進行反恐演習,怎麼演?商戶們拿著拖把掃帚棍棒之類的玩意兒,站好隊形,像集體跳舞一樣練一些滑稽可笑的招式動作

唔記得係連登定舊登有巴打遊記有影過相
你又唔啱得曬 我exchange識左條摩洛哥裔法國仔 成日屌中共逼鳩害維吾爾人
宜家真係得番好少做流動小販,其他都一車車運返哂新疆
你天真過天真嬌
弊在而家科技太先進,武器太勁
近幾年廣州深圳街頭已少見維族賣切糕/羊肉串

10幾年前仲有D所謂小數民族優待, 維族可以帶把刀仔出街, 周街擺擋賣切糕同羊肉串冇城管會理, 話時話嗰陣時D羊肉串真係幾好食

少部份維族人嚟到東南沿海大城市, 因為語言不通搵唔到食, 淪為低端人口做小偷打荷包, 賣糕屈錢之類都有, 一般公安捉咗人轉頭就放唔會告, 小事化無

後來廣東有單港資玩具廠傳出漢族主管欺壓維族工人至死事件, 搞到烏魯木齊維族漢兩族開大片互劈, 之後又有單昆明火車站回族亂刀斬殺漢族嘅恐襲, 又有單新疆維族幹部係北京天安門撞車自焚, 同場加映08年拉薩反支暴動...

之後支共就嚟過180度反轉, 撕破臉面玩全面封鎖鐵碗鎮壓, 全國維族同藏族都當晒係三等屁民人民公敵咁歧視監控, 維族藏族人基本上無法離開戶口地外遊, 在異地唔畀住酒店, 仲要去公安局報到, 就連本身在內地上學工作生活嘅維族藏族好多都被退學炒魷魚, 焗住返回戶藉地變相坐監兼失學失業, 人生咁就玩完

支那D小粉紅只會支持新疆棉花, 點會支持新疆人正常生活人身自由
一三年去過北疆
真係好靚嗰度
最近屌緊英國中學老師展示mohammad漫畫
有阿拉的話
應該一早劈死呢班仆街
認同,十幾年前新疆人個朵的確好臭,我都差啲中過切糕騙案,好在最後無事

但咁唔代表可以搞種族滅絕,香港夠多南亞人撈偏,唔通又起個集中營拉哂班南亞人入去?
好快你可以親身感受,唔使咁麻煩去一轉
只可以話物極必反,當初對維族太多優待,佢地自己又用到盡搞到神憎鬼厭咁,到最後就係個個民族都想搞佢,見維族入集中營都樂觀其成
我會話大陸維族以外嘅反應好合理,只係外人冇受過維族蝦蝦霸霸咪100%覺得維族好無辜,針唔拮到肉好痛,其實咪同羅興亞人個case有啲似
香港都行緊呢條路
全個支國都宣傳香港人唔聽話,要再教育
冒犯
新疆人同1900 192幾年嘅猶太人背景有一點相似當時成個歐洲都不喜歡猶太人因為覺得佢哋商業上利益攞盡巧取豪奪,二次世界大戰是得依依國開始關閉清算猶太人。歐洲各國態度大多樂見其成結果導致猶太人二戰時被屠殺。

單重點是一個民族在其民族性嘅惡根不足以成為種族滅絕的理由。
雖然我都覺得中國是應該走向解體但並不認同中華閣族是要被清算。

新疆那種做法就是極度高壓矯枉過正。
反送中唔係問題,本來中共都讓步
問題係貪勝不知輸,好多人話要搞獨立
中共點會唔喺呢個議題上妥協
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞