[轉載自品蔥]本人親身經歷:南疆,一個真實的1984世界。(一手資料,長文章)

209 回覆
220 Like 5 Dislike
一諗到呢D好可能都係未來既香港就好灰好心痛
無錯,語言同生活習慣唔同
北疆漢人比例較高,所以整體控制力度較細

另外,新疆有較大離心既係維人
哈薩克人、回人呢D反而係同維人有世仇
反而係中共統戰對象
幾年前去北京天安門附近檢查站
大陸人要排隊嘟身份證
我show回鄉證條友即刻開門比我行第二條路
班排隊大陸人睇到眼甘甘
唔同意支那嘅所謂供水供電係咩「優惠」,香港全部真金白銀買返黎,仲要好撚貴tim
不過千祈唔好睇小支那狗嘅報復心理
香港由2012國教開始都叫落咗支那3次面,以維尼嘅扭曲心理,應該好想將香港人趕盡殺絕

因為接待境外人士同境內人士唔同,酒店要將所有境外人士資料交哂比公安,所以分開管理
早兩年去天安門已經乜人都要嘟了,係回鄉證護照排另一條隊only
早幾日先有人係連問開post問人拎證據證明支那有做種族滅絕
北疆會否更差
品蔥有得任set時間好似係(為左保障回覆的人)
你話開頭左膠果道 係中共一貫權謀
儲夠民粹就一野反枱
對香港人一樣係咁
我真係唔信要咁樣殘酷對待人地成個民族,關押1百萬人入集中營,就算出面都係極高壓管制,同時大量侵犯人權既事不斷發生,同北韓無分別
自己管治失敗激起反對就用咁cls既方法壓制
試過大陸地鐵查身份證先可以入我話我冇比我直入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞