[轉載自品蔥]本人親身經歷:南疆,一個真實的1984世界。(一手資料,長文章)

209 回覆
220 Like 5 Dislike
撚有, 十年前廣東就或者係
攞住張港澳通行證去新彊西藏當你外賓
酒店都冇得你住
十年前都唔得啦,廿年前差唔多
中共硬生生將自己變做日本人,將新疆變做中國嘅阿富汗。

幾個漢人帶一隊維吾爾警察,同以前幾個日軍帶一隊漢奸皇協軍別無二致;而咁高壓統治,所伴隨而生嘅就係極高昂嘅管治成本,阿富汗可以拖垮蘇聯,新疆咁搞亦遲早會拖垮中共。
That’s why 極權國家幾乎無可能同民主國家鬥長命,因為佢哋必須浪費一部分生產力同資源用於維穩,但民主國家就可以全力用於發展。即使經濟進入下行週期,維穩開支仍然係固定不變咁龐大,因為一放鬆就會出事,結果必然係拖垮成個政權。
等多一兩年有得親身經歷添呀弱智仔
雖然香港人住酒店只可以住外賓嘅地方
但出入火車站 機場的確條隊係唔同
可能突登想比港澳台人士留有另一個印象

兩年前我都去咗吐魯番 伊犁 同布爾津
政府對南彊少數族裔嘅待遇明顯差過北彊
我遇過一個北彊嘅哈薩克族家庭
果陣我同ex (佢台灣人)去咗禾木一帶
我唔見咗銀包 結果為咗搞證明文件唔夠時間出賈登裕 (冇回鄉證身分證 得返本護照 返到黎算奇蹟)
就比個好心當地人收留咗 佢係哈蕯克人
佢每個月唔使做都收緊唔少錢
有26有46有幾隻牛
住嘅環境山明水秀
唔算富裕但絕對幸福過我地
當然可能同住得近旅遊區政府福利比較好有關

但係吐魯番果陣就見到維人要搭車去烏市都好困難
正路一定要去轉運站先上到車 裏面做兩三次安檢
但有啲人買唔到飛嘅應該要通過地下渠道買 然後係市郊上車
住hostel果陣亦見過一個俄羅斯族女仔(or 一個膚色偏白嘅民族)比青旅職員為難同埋拒絕
係裏面住基本上都係漢人同外國人
都想像到少數民族基乎連出行權利都被剝奪

佢話刀要上鏈係事實 每家只可以有一把刀 而且實名登記
另外做得店員嘅人都要掛臂章
傳聞係要定期入去唱國歌先攞到(根據漢族司機嘅講法)
可能驚油站會有恐襲
坐長途巴士一要入油就要落車 即使係凌晨兩點lol
總之係嗰度嘅氣氛都幾壓抑
Lm
仲有迪麗雞巴沒事兒沒事兒
Lm
2012年去新疆我仲可以偷雞住油站民宿,而家先知玩到連入油都要落晒車

同埋吐魯番都唔算好南疆,下面果堆即係文中果d先係極品
高壓統治遲早又爆一獲
俾佢地自治又驚分列
治標唔治本
中共應該學下英國點管治香港
不過無4G係真,我試過喺四川玩,連網都無得用,得假signal
10幾年前新疆人日撚日係全國偷搶傷殺人,偷野由幾歲開始做,搵刀搶野十幾歲開始
當然新疆有好人(我以前roommate係其中一個),不過大部份去外地都係偷同搶既人
以前新疆同陸豐係出名既垃圾,黑心講句拉鳩晒去集中營就岩
新疆事件係2009年發生,你嘅十幾年前係幾耐
你on9,要做特權起碼廿幾年前既事
有返過大陸玩既人就知,特別係食快餐既師兄/弟
見到新疆人要第一時間走開,見到好可愛既新疆細路一定要睇實銀包電話
十幾年真係唔多記得,應該係08前俾人清晒搞奧運
08之後返大陸玩真係好爽,安全勁多,俾幾舊做大爺,但都係水尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞