[轉載自品蔥]本人親身經歷:南疆,一個真實的1984世界。(一手資料,長文章)

209 回覆
220 Like 5 Dislike
依家拉埋好人喎
你roomate可能都係入面
講到漢人唔會偷野同搶野事實上咩人都會做
大陸治安差就預左,關咩人種事
係公安同社會問題,你走去怪「新疆」人
你就唔見香港日本會出現咁既事

你智商有問題,就唔好拉咩高登同cctoy
基本治安問題都上綱上線
陸豐咪漢族lo柒頭
唔撚識字就縮返落你老母閪到啦
咁更加證明你係弱智同種族歧視者
之前都聽過,個時大陸民族政策係幾左膠
新疆人落嚟廣州深圳偷呃拐騙,一般輕輕帶過算
係新疆攪咗壇大嘢,支共就轉玩強硬

另外其實全国酒店都係直駁當地公安的,外人俾回鄉咭護照入住酒店時,
資料已被記錄送去公安局,廣州深圳一早係咁,所以外人一入境就受某程度監控

08年西藏騷亂後我入境西藏,關卡搜車同係夜晚武警入房查證件都試過,個時中国無宜家咁神經質所以其實都無乜嘢
宜家成個国家戰狼化,有被逼害妄想症,真係不敢想像
係法律政策問題,2000以下當無罪,18歲以下好似無刑事
同掉晒你證件同當時無乜cctv捉到都證明唔到係佢偷你野(除非我爸是李剛)
翠翠上場掃撚晒東莞,推晒d雞去澳門
狗哥講過
解決排隊問題?
可能係zion?
香港變差其實都係因為翠翠上場... 国教/CY/送中
以前都會上去dup骨,2012後好僧佢地所以無再上
根本東突厥斯坦同圖滿就唔係漢民族既地方, 同中共呢D 單民族獨裁只有分手一條路
我認為有排
佢地成個族群好團結,整個營隔離成個族群再教育有效益好多
反觀香港先唔好講黃藍,黃黃都成日內鬥應該就唔洗專登整個地方出嚟隔離,係咁出娛樂po金融po應該都夠做
好快,所以走得好走
記得讀書嗰陣有朋友係廣州人,一樣對新彊人同南亞人(尼泊爾?)有強烈嘅討厭感,就係話佢哋會偷人野之類

嗰陣時有同學係新彊人,感覺佢哋好似對中國冇乜嘢,又唔係憎中國,但亦都唔係愛中國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞